Beskæftigelsesudvalget 2011-12
BEU Alm.del Bilag 158
Offentligt
1098581_0001.png
1098581_0002.png

Fra:

Bodil Vibe Rasmussen [mailto:[email protected]]

Sendt:

20. marts 2012 12:14

Emne:

VS: Udviklings/ressourceforløb for unge med særlige behov
I Ligeværd er vi på vegne af vores medlemmer meget optaget af at mennesker herunder unge så vidt muligtfår en tilknytning til arbejdsmarked.Derfor er vi også meget optaget af indholdet af den kommende reform omkring førtidspension og fleksjob .Ligeværd er enig i målsætningen om, at så få unge som muligt skal på førtidspension. For at forebygge, atunge kommer på førtidspension, mener vi, at de unge skal tilbydes en sammenhængende, støttende ogtålmodig indsats i form af et udviklingsforløb, som erstatning for passiv førtidspension.
I regeringens udspil lægges der op til, at indsatsen kan indeholde både beskæftigelsesrettede,sociale og sundhedsmæssige tiltag. Det væsentligste er, at forløbene skal tage højde for, at mangeunge vil have brug for en sammenhængende indsats, hvor der ikke kun er fokus på job oguddannelse, men også på behandling og udviklingen af sociale kompetencer.Vi ved, at det netop er den helhedsorienterede indsats der skal til for at målet kan nås - og vibesidder viden og erfaringer der dokumenterer, at sammenhængende, støttende og tålmodigeudviklingsforløb netop er vejen til en plads på arbejdsmarkedet for unge, der ellers ekskluderes fraarbejdsmarkedet.Vi har blandt andet dokumenteret denne indsats gennem rapporten ”På vej mod arbejdsmarkedet– at ruste unge med særlige behov til et aktivt arbejdsliv” (Aalborg Universitetsforlag, 2007). Iundersøgelsen fremgår det, at det helt centrale element i forhold til at støtte sårbare og udsatteunge i at opnå en plads på arbejdsmarkedet går gennem en helhedsorienteret indsats, hvorudviklingen af personlige og sociale kompetencer er af mindst lige så stor betydning somudviklingen af formelle boglige og faglige kompetencer og at tiden - længden af tilbuddene harafgørende betydning. Det er her tålmodigheden kommer ind.Undersøgelsen viser, at på undersøgelsestidspunktet, 3 – 5 år efter de har afsluttet ethelhedsorienteret uddannelsesforløb er 71 % af de unge i målgruppen stadig i beskæftigelse, mensder i sammenligningsgruppen kun er 40 % i beskæftigelse (20 – 29 årige unge med grundskolensom højeste fuldførte uddannelse).Rapporten dokumenterer dermed at regerings vision kan føres ud i livet, hvis de rette betingelserstilles til rådighed for de unge.I Ligeværd er der bl.a. organiseret omkring 50 uddannelsessteder, som står klar med erfaring ogekspertise til at indgå samarbejde med jobcentrene og andre. Vi er klar til i det samarbejde, atstille vores erfaringer og viden til rådighed for yderligere udvikling af metoder og modeller.
Vi vil meget gerne have lejlighed til at fortælle mere om vores erfaringer, hvorfor vi håber, at du vil kunneafse tid til et møde med os. Vi vil ligeledes gerne tale med dig om arrangere et besøg forBeskæftigelsesudvalget på nogle uddannelsesstedervenlig hilsenBodil Vibe RasmussenSekretariatetschefLIGEVÆRDVejlbjergvej 8a8240 Risskovtlf 86208577/mobil 20488500www.ligevaerd.dk