Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 2011-12
§71 Alm.del
Offentligt
1169319_0001.png
1169319_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Tilsynet i henhold til grundlovens § 71
Dato: 23. oktober 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSBPESags nr.: 1209741Dok nr.: 1041522
Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 har den 14. september 2012 stillet føl-gende spørgsmål nr. 4 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse,som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 4:’’Under et tilsynsbesøg på Sikringsanstalten, Nykøbing Sjælland erfarede Fol-ketingets § 71-tilsyn, at reglerne omkring oppegående fiksering i praksis kungør denne fiksering mulig på hverdage, hvor overlægen er til stede og kangodkende det. Patienterne er derfor henvist til fiksering i sengen eller isoleringpå egen stue på tider, hvor behovet for social interaktion kan opleves stort, oghvor andre patienter tilbydes kollektiv hygge. Ministeren bedes oplyse, omændring af denne praksis kan ske inden for lovens rammer?”Svar:Det fremgår af psykiatrilovens § 18 c, at oppegående tvangsfiksering kan an-vendes som alternativ til langvarig isolation eller langvarig tvangsfiksering til enseng over for patienter, der er anbragt i Sikringsafdelingen under Retspsy-kiatrisk afdeling, Region Sjælland.Ud over en række betingelser, der skal være opfyldt, er anvendelsen af oppe-gående tvangsfiksering også betinget af en tilladelse fra Sundhedsstyrelsen.Når Sundhedsstyrelsen har godkendt, at der kan anvendes oppegåendetvangsfiksering til en patient, skal den behandlingsansvarlige overlæge ellerdennes stedfortræder, jf. psykiatrilovens § 21, stk. 7, én gang i døgnet foreta-ge fornyet vurdering af spørgsmålet om fortsat anvendelse af oppegåendetvangsfiksering. Det vil sige, at den behandlingsansvarlige overlæge eller den-nes stedfortræderdagligtskal vurdere, om den oppegående tvangsfikseringskal ophæves eller fortsættes. I den forbindelse kan der også tages stilling til,om patienten den pågældende dag skal i oppegående tvangsfiksering. Hvisoverlægen ved det daglige tilsyn vurderer, at den oppegående tvangsfikseringskal ophæves, vil anvendelse af oppegående tvangsfiksering til patienten førstkunne anvendes igen, når der er indhentes en ny godkendelse fra Sundheds-styrelsen.Jeg kan oplyse, at Region Sjælland nu har kontaktet Sikringsafdelingen medhenblik på at sikre, at de lovfæstede efterprøvelser af oppegående tvangsfik-sering foretages i overensstemmelse med psykiatriloven.Jeg skal afslutningsvist bemærke, at muligheden for at anvende oppegåendetvangsfiksering blev indført i en forsøgsperiode på fire år, således at der i fol-
Side 2
ketingsåret 2014-2015 skal fremsættes lovforslag om revision af § 18 c. Ord-ningen følges tæt af Sundhedsstyrelsen, der har nedsat en bredt sammensatfølgegruppe til formålet. Som led heri vil Sundhedsstyrelsen efter perioden2010-2013 udarbejde en redegørelse, som vil blive fremsendt til § 71-tilsynetog Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg.På baggrund af Sundhedsstyrelsens redegørelse vil vi få mulighed for at vur-dere, om der fortsat skal være hjemmel til oppegående tvangsfiksering og i såfald, om der er grundlag for at justere regelgrundlaget.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Susanne Beck Petersen