Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 2011-12
§71 Alm.del Bilag 64
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Tilsynet i henhold til grundlovens § 71
Dato: 1. marts 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSBPESags nr.: 1201387Dok. nr.: 806960
Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 har ved brev af 20. januar 2012 på bag-grund af et møde med Landsforeningen af Patientrådgivere og Bistandsvær-ger (LPD) bedt om bemærkninger til problemstillinger, rejst af LPD overfor til-synet../.
Med hensyn til LPD’s anbringende vedr. behovet for generationsskifte i pati-entrådgivergruppen kan der henvises til den tidligere sundhedsministers brevaf 18. maj 2010 til § 71-tilsynet, hvori det oplyses, at det på et møde med di-rektøren for Statsforvaltningen Hovedstaden og formanden for LPD blev kon-kluderet, at der ikke var noget problem med at rekruttere patientrådgivere,samt at der ikke var noget aktuelt problem med aldersfordelingen blandt pati-entrådgiverne.Statsforvaltningen Hovedstaden har den 6. februar 2012 oplyst, at der ikke fo-religger oplysninger fra statsforvaltningerne om, at billedet skulle have foran-dret sig.Forud for det omtalte møde havde Statsforvaltningen Hovedstaden indhentetoplysninger fra statsforvaltningerne, der viste, at der er stor interesse for pati-entrådgiverhvervet, samt at der i flere statsforvaltninger er ansøgere, der ven-ter på vakancer.LPD har ifølge det oplyste peget på, at den økonomiske kompensation for pa-tientrådgiverbeskikkelse ikke følger med prisudviklingen. Det kan i den forbin-delse oplyses, at taksterne for patientrådgiveres vederlag er fastsat i § 17 i be-kendtgørelse nr. 1341 af 2. december 2010 om patientrådgivere. Det fremgårheraf, at beløbene reguleres årligt med den til enhver tid gældende regule-ringsprocent for ansatte i regioner og kommuner. Der ydes vederlag i forhold tilhver enkelt beskikkelse og beskikkelsens varighed. Beløbene dækker ud overhonorar for patientrådgiverens arbejde i forbindelse med besøg, klagesagerm.v. tillige de udgifter, der er forbundet med hvervet, herunder udgifter til tele-fon m.v. Patientrådgivere har endvidere krav på godtgørelse til befordring efterde regler, der gælder for ansatte i staten. Der er ikke herudover mulighed forkompensation ved eventuel tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med fremmø-de med patienten i det psykiatriske patientklagenævn.Med hensyn til møderne i de lokale psykiatriske patientklagenævn kan det op-lyses, at ministeriet allerede i 2001 opfordrede statsamterne og KøbenhavnsOverpræsidium (nu statsforvaltningerne) til at placere møderne først eller sidstpå dagen. Statsforvaltningerne kan imidlertid ikke undgå, at nogle møder ud-strækkes til midt på dagen, hvis der er mange klagesager på dagsordenen.Det fremgår af psykiatriloven, at patientrådgiveren så vidt muligt skal være tilstede ved klagens behandling i det psykiatriske patientklagenævn. Bestem-melsen indebærer således, at der ikke er en pligt til at være til stede, når en
Side 2
konkret klagesag skal behandles i det psykiatriske patientklagenævn, men ud-trykket ”så vidt muligt” angiver, at det bør være en undtagelse, at patientrådgi-veren ikke er til stede.Med hensyn til hvilke regler, herunder om honorering, der gælder i de situatio-ner, hvor en bistandsværge også skal være patientrådgiver, kan det oplyses,at det fremgår af psykiatrilovens § 40, stk. 4, at der ikke skal beskikkes en pa-tientrådgiver til personer, som er omfattet af psykiatrilovens § 40, (personeranbragt i Sikringsafdelingen i henhold til et farlighedsdekret) i tilfælde, hvor depågældende i forvejen har fået beskikket en patientrådgiver eller en bistands-værge efter straffelovens § 71. Endvidere følger det af § 2, stk. 2, i bekendtgø-relse nr. 1414 af 10. december 2010 om personer indlagt på psykiatrisk afde-ling i henhold til strafferetlig afgørelse, at der ikke skal beskikkes patientrådgi-ver i de tilfælde, hvor patienten har en bistandsværge efter straffelovens § 71.Det kan være tilfældet for personer, som er indlagt på psykiatrisk afdeling ihenhold til en retsafgørelse, som er truffet i medfør af straffelovens §§ 68 eller69 eller retsplejelovens §§ 765, 777 eller 809, stk. 2.Med hensyn til LPD’s anbringender om, at kun en mindre del af patienternereelt har medindflydelse på beskikkelsen af en patientrådgiver, jf. reglerneherom, kan det oplyses, at en psykiatrisk afdeling ikke lovligt kan fravige reg-lerne vedrørende beskikkelse af patientrådgiver. Det betyder, at en patient,forinden beskikkelsen sker, skal have lejlighed til at udtale sig om den påtænk-te beskikkelse, samt at patienten kan anmode om at få beskikket en anden pa-tientrådgiver, herunder såvel en person, der er opført på fortegnelsen over pa-tientrådgivere, som en person, der ikke er opført på fortegnelsen over patient-rådgivere, jf. psykiatrilovens § 25, stk. 3 og 4.Det fremgår af lovens § 24, stk. 2, at patientrådgiveren skal vejlede og rådgivepatienten med hensyn til alle forhold i forbindelse med indlæggelse, ophold ogbehandling på psykiatrisk afdeling, samt at patientrådgiveren skal bistå patien-ten med iværksættelse og gennemførelse af eventuelle klager. Således vil enpatientrådgiver også have pligt til at vejlede og rådgive en patient om klagemu-lighederne, hvis beskikkelsen ikke er sket i henhold til reglerne herom.
Med venlig hilsen
Pia Olsen Dyhr
/
Susanne Beck Petersen