Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 2011-12
§71 Alm.del Bilag 21
Offentligt
1042295_0001.png
1042295_0002.png
1042295_0003.png
1042295_0004.png
1042295_0005.png
Landsforeningen af Patientrådgivere ogBistandsværger i DanmarkOle Kølle

FORMAND

Kalundborg den 10. november 2011
TilFolketingets§ 71 TilsynAtt. UdvalgssekretærAnne Mette RiisagerUdvalgssekretariatetChristiansborg1240 København K
Kære Anne Mette.Her er så de punkter, som LPD gerne vil drøfte med udvalget.Jeg regner med, at jeg starter med at give en meget kort redegørelse for, hvad LPD erog hvorfor vi i sin tid startede som forening. ( mange nye i udvalget )Punkter som vi ønsker drøftet med Tilsynet:1. Et af de helt store problemer for øjeblikket er problematikken forbistandsværgerne, når disse ifølge lovgivningen, skal være patientrådgiver,nemlig når en af deres klienter udsættes for en eller anden form for tvang( jf.psykiatriloven ).LPD har i den forbindelse forespurgt Justitsministeriet ( som jo erbistandsværgernes ressortministerium ), hvilket regelsæt som gælder i dissesager. Bistandsværgen bliver i disse sager kun aflønnet som bistandsværge ogfår altså IKKE patientrådgiverhonorar, selv om fremmødefrekvens, møder mv.er af en anden størrelsesorden end som bistandsværge.Ministeriet har ikke givet noget entydigt svar.( Oversat betyder det, atministeriet ikke har svaret endnu, idet det nok er svært at finde ” det rigtigesvar ” ).En anden problemstilling i disse sager, er de bistandsværger, som er”pårørendebistandsværger”, hvilket betyder, at de ikke får honorar for at værebistandsværge, men kan få kørsel betalt indtil 5 gange årligt.Disse bistandsværger får slet ikke noget honorar, når de agerer patientrådgiver.Dette skyldes jo, at de enkelte afdelinger ikke har noget kendskab til, hvilken”type” bistandsværge de enkelte klienter har og kan derfor kun agere ud fra, aten klient har en bistandsværge.
SKOVAGER54, 4400 KALUNDBORG- TELEFON: 62 22 83 00 - MOBIL: 24 66 58 24 - EMAIL: [email protected]
Problematikken er utroligt ” rodet ” for øjeblikket ( og har været det længe ) ogtrænger i den grad til at blive afklaret. LPD´s holdning er helt klart den, at sålænge man kun får honorar for at være bistandsværge, er det dette regelsæt somgælder for de bistandsværger, som skal være patientrådgiver i en givensituation.Der skal en lovgivning til for at ændre på den sidste situation ( ALLEbistandsværger skal have honorar ). Omkring den første problematik skal derske en meget KLAR udmelding fra de 2 ressortministerier – Justitsministerietog Sundhedsministeriet ). LPD´s holdning er den, at skal du bestride 2 job, skaldu selvfølgelig også have løn for dette.
2. I bekendtgørelsen § 5 stk. 1, 2 , 3 og 4 står der, hvordan en patientrådgiver skalbeskikkes og hvilke indflydelse patienten har på selve beskikkelsen.Intentionerne er givet vis gode nok, men virkeligheden er en ganske anden.LPD har spurgt rigtig mange både personaler og patienter ( via derespatientrådgiver ) om patienterne får oplyst, hvilke muligheder de har for atudpege en patientrådgiver, som de evt. gerne vil have. Det er under 10 % af deadspurgte, som rent faktisk overholder lovens ord omkringbeskikkelsesproceduren.Det er på ingen måde tilfredsstillende og enten skal loven laves om, så denpasser til virkeligheden eller også skal der strammes gevaldigt op på detteområde.Har Tilsynet på noget tidspunkt, ved besøg på de forskellige afdelinger spugtind til dette problem????
3. Vi nærmer os meget en situation, hvor rigtig mange patientrådgivere, der harværet med fra starten ( 1. oktober 1989 ) , nærmer sig ( enkelte er over 80 år )de 80 år. Dette betyder, at vi i de kommende år vil se rigtig mangeudskiftninger på området.To ting er derfor nødvendig at forholde sig til.Det ene er uddannelsen af de nye patientrådgivere. Her kunne LPD godt ønskesig ( på lige fod med bl. a. Statsforvaltningen Hovedstaden ) at det blev et krav,at nye rådgivere som minimum havde gennemgået grundkurset forpatientrådgiver og bistandsværger. Vi oplever alt for tit, at de nye ikke er”klædt ” godt nok på til at klare dette krævende arbejde. Det afsløres megettydeligt i de henvendelser, som LPD får fra mange nye( specielt for øjeblikketer det mange nye bistandsværger ).Vil Tilsynet gøre noget ved denne problematik??
-2-
Den anden ting er den økonomiske del af arbejdet. Som Tilsynet nok ved,gives der honorar for at være enten bistandsværge eller patientrådgiver og derudbetales kørepenge. Ingen af disse to dele følger med prisudviklingen i voressamfund og det er tvingende nødvendigt at se på disse to områder. De nyeunge, som forhåbentligt kommer til inden længe, har et noget andet syn påarbejdet som patientrådgiver og bistandsværge med hensyn til økonomien idette arbejde.
4. Patientrådgiveren skal ” så vidt muligt ” møde op til møder ipatientklagenævnet. Dette voldte store problemer i starten, men er i de senereår blevet meget bedre. Hvilke bl. a. skyldes, at rigtig mange rådgivere er gåetpå pension, så man ikke er afhængig af arbejdstider mv.LPD har før foreslået, at jobbet som patientrådgiver skulle gøres til et”ombudsmandslignende ” noget, så man kunne få fri til de meget vigtigemøder i Patientklagenævnet. LPD ved godt, at dette kræver en lovændring,men det er der så meget , der gør, så her synes, at det ville være oplagt, så, derkunne mere respekt omkring jobbet som patientrådgiver.
5. LPD har lige siden starten af foreningen haft et rigtig dejligt samarbejde med§ 71 - Tilsynet under skiftende formænd. LPD har altid sat dette samarbejdemeget højt og glæder sig meget til det fortsatte samarbejde med det nye Tilsyn.Hvert år afholder LPD temadage over et givet emne. Sidste år var emnet:Holdninger til mennesker, der på en eller anden måde kommer i ” berøring ”med psykiatrien. Vi havde et par meget spændende dage på Christiansborg.Det Etiske Råd arbejder for øjeblikket med at belyse psykiatriens dilemmaerog udfordringer på en lidt anderledes måde end vanligt. Det er meget vigtigt, atvi hele tiden får sat fokus på psykiatrien og dette på en måde som alle har mestgavn af.LPD vil derfor høre, om § 71 – Tilsynet har nogle forslag til emner, som LPDkunne tage op på næste års temadage, idet temaet ikke er fastlagt endnu.Vi ser frem til et spændende møde med det nye Tilsyn.
-3-
Vi regner med, at der på selve mødet vil dukke emner op, som led i debattenom ovenstående emner eller ved direkte spørgsmål.
Med venlig hilsenOle KølleFormand
-4-
-2-