Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
S 733
Offentligt
FolketingetLovsekretariatetChristiansborg1218 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
22. december 2010Lovafdelingen2010-790-0737BBO41594
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S 733, som medlem af Folke-tinget Karen Hækkerup (S) har stillet til justitsministeren den 15. decem-ber 2010.
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. S 733 fra medlem af Folketinget Karen Hækkerup
(S):
”Mener ministeren, at forældreansvarsloven giver nok be-skyttelse til børn, hvis forældre har truet med at bortføre dis-se, når børn, der tidligere har været forsøgt bortført, veddomstolene tvinges til at deltage i overvåget samvær med denforælder, der står bag truslerne, og når domstolene pålæggerden forælder, der vil forhindre barnet i at se den forælder, derstår bag truslerne, tvangsbøder og anmoder om, at Fogedret-ten iværksætter afhentning ved politiets mellemkomst?”Svar:
Det følger af forældreansvarslovens § 19, at et barn har ret til samværmed den forælder, som det ikke har bopæl hos. En afgørelse om samværskal træffes ud fra, hvad der er bedst for det enkelte barn, jf. forældrean-svarslovens § 4. Det betyder, at der skal ske en konkret afvejning af om-stændighederne i hver enkelt sag, ligesom barnet skal inddrages i sagen,sådan at dets perspektiv og eventuelle synspunkter kan komme til udtryk.Statsforvaltningen kan ved afgørelsen om samvær fastsætte de nødvendi-ge bestemmelser i forbindelse hermed, jf. forældreansvarslovens § 21,stk. 1. Afgørelsen træffes ud fra en samlet vurdering af sagens konkreteomstændigheder. Statsforvaltningen kan således som vilkår for et sam-vær bestemme, at samværet skal være overvåget. Overvåget samvær eralene tænkt som et vilkår, når der efter en konkret vurdering ikke er an-dre muligheder for at fastsætte samvær, og det samtidig vurderes at værebedst for barnet, at der er samvær.I en situation, hvor en samværsforælder tidligere har bortført barnet, ellerhvor der er en bortførelsesrisiko, vil der således kunne fastsættes vilkårom overvågning. Et eventuelt vilkår om overvågning må dog ikke blivemere indgribende end nødvendigt i den konkrete situation.Retten kan i forbindelse med en afgørelse om samvær også fastsætte vil-kår om overvåget samvær. Bestemmelser om udøvelse af samvær kantvangsfuldbyrdes af fogedretten, jf. retsplejelovens §§ 536 og 537. Det eren betingelse for tvangsfuldbyrdelse, at barnets sjælelige eller legemligesundhed ikke derved udsættes for alvorlig fare.
2