Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
S 34
Offentligt
901752_0001.png
901752_0002.png
901752_0003.png
STATSMINISTERIETCHRISTIANSBORGPrins Jørgens Gård 11, 1218 København KTelefon 33 92 33 00 - Telefax 33 11 16 65
Dato:J.nr.:
13. oktober 20107010-2
FolketingetLovsekretariatet

Statsministerens besvarelse af spørgsmål nr. S 34 stillet af Julie Rademacher (S).

Spørgsmål nr. S 34:

”Vil statsministeren på baggrund af medlem af Folketinget Søren Espersens udtalelse idennes pressemeddelelse af 25. august 2010 om, at den danske regering ogFolketingets flertal bør skamme sig over lov om Grønlands Selvstyre, redegøre for, omhan skammer sig over denne?”

Svar:

Lov om Grønlands Selvstyre bygger på Grønlandsk-dansk selvstyrekommissions be-tænkning og forslag fra april 2008 om selvstyre i Grønland. Lovforslaget blev vedtagetaf Folketinget med et meget bredt flertal efter afholdelse af en vejledende folkeafstem-ning i Grønland og efterfølgende vedtagelse i Grønlands Landsting.Af selvstyrelovens præambel fremgår bl.a., at loven bygger på et ønske om at fremmeligeværdighed og gensidig respekt i partnerskabet mellem Danmark og Grønland.Af væsentlige elementer i selvstyreloven kan nævnes, at loven skaber det retligegrundlag for, at Grønland kan overtage yderligere kompetence, hvor dette er forfat-ningsretligt muligt, idet loven samtidig bygger på en erkendelse af, at det grønlandskefolk er et folk i henhold til folkeretten med ret til selvbestemmelse. Herudover etable-rer loven en ny ordning for det økonomiske mellemværende mellem selvstyret og sta-ten. Endvidere fastlægger selvstyreloven en samlet ramme for Grønlands deltagelse ivaretagelsen af udenrigspolitiske spørgsmål. Og endelig fastlægger loven en ordningfor gennemførelse af en beslutning om Grønlands selvstændighed.De økonomiske relationer mellem selvstyret og staten, som omhandles i den presse-meddelelse af 25. august 2010, der henvises til i spørgsmålet, fremgår af selvstyrelo-vens kapitel 3.
-2-Reglerne i selvstyrelovens §§ 8-10 indebærer, at staten yder et årligt tilskud til selvstyretpå 3,439 mia. kr. (2009-pris- og lønniveau), samt at selvstyret finansierer sagsområder,der overtages. Hvis der tilfalder selvstyret indtægter fra råstofaktiviteter i Grønland, re-duceres statens tilskud med et beløb, der svarer til halvdelen af disse indtægter, som i detpågældende år ligger over 75 mio. kr. Realøkonomisk for staten svarer dette til en årligdeling af råstofindtægterne med 50-50 pct. ud over 75 mio. kr., som tilfalder selvstyret.Hvis statens tilskud måtte bliver reduceret til nul kr., dvs. ved råstofindtægter for selvsty-ret i et år på knap 7 mia. kr. i 2009-priser, bortfalder statens tilskud, og der skal indledesforhandlinger mellem regeringen og landsstyret om de fremtidige økonomiske relationermellem selvstyret og regeringen.Det bemærkes, at de eksisterende, relativt store indkomstforskelle mellem Grønland ogDanmark har haft afgørende betydning for de overvejelser, som Selvstyrekommissio-nen havde, og som har ført til selvstyrelovens bestemmelser om de økonomiske relati-oner, jf. de almindelige bemærkninger til lovforslaget i pkt. 5.2.Statens tilskud til Grønland spiller fortsat en væsentlig rolle i den grønlandske økono-mi. Men siden hjemmestyrets indførelse er statens overførsler til Grønland faldet fra atudgøre 40 pct. af Grønlands disponible indkomster i 1980 til at udgøre 25 pct. i 2005.Den grønlandske produktion dækkede således i 2005 75 pct. af indkomstgrundlagetmod 60 pct. i 1980, jf. Selvstyrekommissionens beregninger.For så vidt angår fordelingen af indtægter fra råstofaktiviteter i Grønland er der vedudformningen af bestemmelserne herom taget hensyn til, at udviklingen af råstofom-rådet i Grønland indeholder et potentielt vigtigt element i den fremtidige grønlandskeerhvervsudvikling og hermed i skabelsen af indtægter, som helt eller delvist vil kunneerstatte statens tilskud og herved medvirke til at gøre Grønland mere økonomisk selv-bærende, jf. de almindelige bemærkninger til lovforslaget i pkt. 5.3.3.Den 1. januar 2010 overtog Grønlands Selvstyre råstofområdet, jf. selvstyrelovens bi-lag, liste II, nr. 26, hvorved selvstyret fik den lovgivende og udøvende magt på områ-det.Spørgsmålet om rækkevidden af overtagelsen af råstofområdet i relation til statenshøjhedsret er omtalt i lovforslagets almindelige bemærkninger i pkt. 6 om Grønlandsrettigheder til råstoffer i undergrunden, hvoraf det bl.a. fremgår:”Når råstofområdet overtages, vil Grønland herefter have ejendomsretten til at rådeover og udnytte råstofferne i den grønlandske undergrund. Staten vil dog fortsat havehøjhedsret over Grønland.”
Selvstyret har således efter overtagelsen af råstofområdet en ret til at råde over og ud-nytte råstofferne i undergrunden, men ikke en ret til at overdrage eller afhænde under-grunden i Grønland, herunder at afstå den grønlandske undergrund til en anden stat.Disse rettigheder er knyttet til højhedsretten.
-3-Samlet er det min opfattelse, at selvstyreordningen, der hviler på værdier som frihed,ansvar og fællesskab, underbygger ligeværdigheden og moderniserer relationerne mel-lem Grønland og Danmark inden for det gældende rigsfællesskabs rammer. Dette erbåde i Grønlands og i Danmarks interesse.
Med venlig hilsen
Lars Løkke Rasmussen