Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
S 170
Offentligt
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Lovsekretariat
Dato: 25. oktober 2010Enhed: PrimsundSagsbeh.: hbjSags nr.: 1008985Dok nr.: 336312
Medlem af Folketinget Per Clausen (EL) har den 18. oktober 2010 stillet føl-gende spørgsmål nr. S 170 til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermedbesvares.Spørgsmål S 170:”Mener ministeren ikke, at det kan skabe en uheldig afhængighed for de medi-cinske selskaber af medicinalindustrien, når de lægevidenskabelige selska-bers årsmøder i stor udstrækning finansieres af sponsorater fra denne bran-che, som afsløret i Nordjyske Stiftstidende den 17. oktober 2010?”
Svar:Af artikler i Nordjyske Tidende den nævnte dag fremgår, at en række danskelægevidenskabelige selskaber modtager sponsorstøtte fra lægemiddelindu-strien til deres årsmøder. Ifølge oplysninger, som avisen har indhentet fra læ-gemiddelbranchen, ydes støtten typisk på følgende måde: Dels ved at de en-kelte lægemiddelvirksomheder betaler 10-20.000 kr. for en stand om deresprodukt, dels ved at virksomhedernes ansatte yder en højere betaling for del-tagelse og fortæring end de øvrige mødedeltagere.Jeg kan oplyse, at det efter den gældende bekendtgørelse om reklame mv. forlægemidler som udgangspunkt ikke er tilladt for lægemiddelvirksomheder atgive eller tilbyde sundhedspersoner økonomiske fordele - i reklameøjemedeller i øvrigt for at fremme salget af et lægemiddel.Reklamebekendtgørelsen indeholder dog enkelte undtagelser fra dette forbud,herunder en bestemmelse i § 25, stk. 1, om, at det er tilladt at give eller tilbydeen sundhedsperson:”1) repræsentation, i form af betaling af de direkte udgifter til bespisning, rej-se, ophold o.l., i forbindelse med reklame for samt faglig information om læ-gemidler og2) faglig information og uddannelse om lægemidler, i form af betaling af dedirekte udgifter til kurser, samt andre faglige og videnskabelige aktiviteter,som sundhedspersoner deltager i eller afholder.”For at undgå at denne adgang til at modtage økonomiske fordele fra læge-middelindustrien kommer til at påvirke sundhedspersonernes sundhedsfag-lige arbejde, præciseres i stk. 2 til denne bestemmelse, at repræsentationenskal holdes på et rimeligt niveau.Denne bestemmelse er i overensstemmelse med gældende EU- lægemiddel-lovgivning.
Side 2
Jeg er ikke betænkelig ved, at lægemiddelindustrien deltager i faglige mødermed læger, hvor de informerer om deres produkter. Det er vigtigt både forlæger i klinisk virksomhed og for lægemiddelindustrien med denne udvekslingaf viden om og erfaringer med brugen af lægemidler.For så vidt angår spørgsmålet om økonomisk støtte fra lægemiddelindustrientil lægefaglige arrangementer, er der løbende kontrol med, at støtten holdespå et niveau, der ikke skaber afhængighed i forhold til lægernes anbefalingerog ordination af konkrete lægemidler.Kontrollen er i en årrække blevet varetaget af selvjustitsorganer på området.I øjeblikket varetages denne kontrol af ”Nævnet for Selvjustits på Lægemid-delområdet”, etableret i et samarbejde mellem Lægeforeningen, Apotekerfor-eningen og Lægemiddelindustriforeningen. Nævnets opgave er bl.a. at sikre,at økonomisk støtte fra lægemiddelindustrien til sundhedsfaglige arrangemen-ter holdes på et niveau, der ikke skaber afhængighed i forhold til lægernesanbefalinger og ordination af konkrete lægemidler.Nævnet er sammensat af en række uafhængige personer.Nævnets fungeren-de formand er en tidligere politimester, og de øvrige medlemmer er en lægeuden tilknytning til lægemiddelbranchen, en apoteker, der ikke driver et apo-tek, samt en person med klinisk farmakologisk viden.Jeg er opmærksom på, at nævnets forretningsudvalg for nylig har besluttet atopløse nævnet, således at dets virke ophører pr. 1. april næste år. Det er imid-lertid min forventning, at der herefter vil blive etableret et eller flere nye orga-ner til at varetage denne fortsatte selvjustits.
Med venlig hilsen
Tina Nedergaard / Hanne Bonne JørgensenFungerende indenrigs- og sundhedsminister