Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
S 1404
Offentligt
976003_0001.png
976003_0002.png
Folketingets LovsekretariatChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Folketingsmedlem Per Ørum Jørgensen (KD) har den 21. marts 2011 stillet følgende spørgsmål nr. S 1404, som hermed besvares.
28. marts 2011J.nr. 2011-0004869

Spørgsmål nr. S 1404:

”Anerkender ministeren, at Ankestyrelsens beslutning om, at en kommune ikke kankræve, at borgerne skal modtage behandling med antidepressiva som betingelse forat modtage sygedagpenge, er en principiel beslutning, og vil ministeren på denbaggrund indskærpe over for kommunerne, at de skal ændre praksis, så denneafgørelse bliver ført ud i livet?”

Endeligt svar:

Jeg har bedt Ankestyrelsen om at kommentere dette spørgsmål, der vedrører for-tolkningen af den afgørelse, som Ankestyrelsen traf den 3. november 2009.Ankestyrelsen har i den anledning oplyst følgende:”AnkestyrelsensBeskæftigelsesudvalg traf den 3. november 2009 afgørelse om, aten kommune i den konkrete sag ikke kunne stille krav om, at ansøger modtog be-handling med antidepressiva som betingelse for at modtage sygedagpenge.Beskæftigelsesudvalget havde indhentet lægekonsulentudtalelser, og udvalget gavafgørelsen følgende begrundelse:’Den lægebehandling i form af indtagelse af antidepressiva, som kommunen stille-de krav om den 4. maj 2008, var ikke nødvendig lægebehandling i dagpengelovensforstand. Ved nødvendig lægebehandling forstås, at den anbefalede behandlingifølge generel sagkundskab vurderes at fremme helbredelsen.Retten til sygedagpenge skulle derfor ikke bortfalde med henvisning til, at du næg-tede nødvendig lægebehandling.Vi har lagt vægt på oplysningerne om dit sygdoms- og behandlingsforløb, herunderat der efter en lægelig vurdering er tale om en multifaktorielt, længerevarende be-lastningsudløst reaktion med depressive træk, der ikke erfaringsmæssigt i sig selvresponderer på medikamentel antidepressiv behandling.Vi har også lagt vægt på, at du ikke har modsat dig behandling, da du havde gåettil psykolog og til samtaler hos psykoterapeut.
Vi har endelig lagt vægt på, at kommunen skal foretage en samlet vurdering af dinekonkrete behov for behandling for at fremme arbejdsfastholdelse og hurtigst muligraskmelding.’Resultatet i den konkrete sag blev på baggrund af en gennemgang af hele sagen, atden sygemeldte havde deltaget i opfølgningen og ikke modsat sig nødvendig be-handling, idet hun havde gået til psykolog og til samtaler hos psykoterapeut. Dervar derfor ikke grundlag for at lade sygedagdagpengene bortfalde.Ansøgerens afvisning af at tage antidepressiv medicin blev ikke anset som afgø-rende for Beskæftigelsesudvalgets afgørelse. Ankestyrelsen fandt derfor, at sagenikke kunne danne grundlag for komme med en generel vejledning i forhold til dettespørgsmål. Afgørelsen blev derfor ikke udsendt som en principiel afgørelse.Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har med denne afgørelse således ikke gene-relt fastslået, at en kommune ikke kan kræve, at sygemeldte skal modtage behand-ling med antidepressiva som betingelse for at modtage sygedagpenge.”Jeg henholder mig til Ankestyrelsens svar.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2