Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
S 1372
Offentligt
974903_0001.png
974903_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Lovsekretariat
Dato: 23. marts 2011Enhed: PrimsundSagsbeh.: hbjSags nr.: 1103669Dok nr.: 477931
Medlem af Folketinget Per Clausen (EL) har den 16. marts 2011 stillet følgen-de spørgsmål nr. S 1372 til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermedbesvares.Spørgsmål S 1372:”Vil ministeren tage initiativ til at sikre, at der skabes klare generelt gældenderegler for modtagelse af gaver, rejser m.v. fra medicinalindustrien til læger,efter at samarbejdet mellem medicinalindustriens, lægernes og apotekernesforeninger på dette område er brudt sammen?”
Svar:Jeg kan oplyse, at der allerede er fastsat klare, generelt gældende regler forlægers modtagelse af gaver, rejser m.v. fra medicinalindustrien. Kapitel 7 ibekendtgørelse om reklame m.v. for lægemidler (bekendtgørelse nr. 272 af21. marts 2007) indeholder den hovedregel, at der ikke i reklameøjemed eller iøvrigt for at fremme salget af et lægemiddel må gives eller tilbydes sundheds-personer økonomiske fordele, samt en række nærmere angivne undtagelserhertil. I Lægemiddelstyrelsens vejledning til bekendtgørelsen præciseres be-kendtgørelsens bestemmelser.Gaver undtaget for forbuddet i bekendtgørelsen, er gaver af ubetydelig værdi,når gaven kan anvendes i modtagerens erhverv, eller den gives til modtage-rens mærkedag. Om værdien er præciseret i vejledningen, at en gave/gaverlovligt kan ydes, når den samlede værdi fra en giver til den enkelte sundheds-person ikke overstiger 300 kr. i et kalenderår.Repræsentation i form af betaling af de direkte udgifter til bespisning, rejse,ophold o.l. for sundhedspersoner er i bekendtgørelsen undtaget fra forbuddet,når repræsentationen er i forbindelse med reklame for samt faglig informationom lægemidler. Som betingelse gælder, at repræsentationen skal holdes på etrimeligt niveau og være nøje begrænset til hovedformålet med mødet, herun-der være tidsmæssigt underordnet i forhold til den reklamemæssige eller fagli-ge aktivitet. Afholdes aktiviteten i udlandet, må repræsentation kun betales,såfremt afholdelse der er begrundet i væsentlige indholdsmæssige, praktiskeeller økonomiske omstændigheder.Hovedformålet med de fastsatte regler er at sikre, at ordination, behandling,salg og udlevering af lægemidler kan foregå uden påvirkning af uvedkommen-de økonomiske interesser.
Side 2
For så vidt angår lægers overholdelse af reglerne, kan jeg oplyse, at Lægefor-eningens etiske regler for læger også omfatter krav til lægers uvildighed i for-bindelse med deres deltagelse i aktiviteter og modtagelse af ydelser finansie-ret af virksomheder.I en årrække har medicinalindustrien, lægerne og apotekerne haft hver deresetiske nævn til at føre tilsyn med, at samarbejdet mellem industri og sund-hedspersoner foregik lovligt og etisk forsvarligt.I perioden 1. april 2008 frem til udgangen af marts i år er dette arbejde vareta-get af et fælles etisk nævn – Nævnet for Selvjustits på Lægemiddelområdet -etableret i samarbejde mellem Lægemiddelindustriforeningen (Lif), Industrifor-eningen for Generiske Lægemidler, Parallelimportørforeningen, Lægeforenin-gen og Danmarks Apotekerforening. Dette nævn ophører nu. Lægemiddelin-dustrien etablerer et nyt nævn den 1. april 2011 under navnet Etisk Nævn forLægemiddelindustrien (ENLI), som følger fælles europæiske retningslinjer forden forskningsbaserede lægemiddelindustri.Jeg forventer ikke, at denne ændring af det etiske tilsyn vil påvirke lægemid-delindustriens og sundhedspersoners overholdelse af ovennævnte gældenderegler for lægemiddelreklame mv.Lægemiddelindustriens tilsyn vil fortsætte i det nye nævn, og fra såvel Læge-foreningen som Danmarks Apotekerforening har der været klare tilkendegivel-ser om, at de vil medvirke til at sikre en fortsat høj selvjustits på området.Jeg kan supplerende oplyse, at spørgsmålet om fremtidig overvågning ogkontrol af det faglige samarbejde på dette område naturligvis vil indgå i detforestående udvalgsarbejde om lægers tilknytning til bl.a. lægemiddelindustri-en, som jeg iværksætter til opfølgning på beslutningsforslag B 4 om lægersinteressekonflikter. Jeg henviser til 1. behandling af forslaget den 19. novem-ber 2010.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Hanne Bonne Jørgensen