Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 90
Offentligt
962771_0001.png
962771_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. februar 2011Statsretskontoret2010-7650-0007OTE40241
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 92 vedrørende forslag til lovom offentlighed i forvaltningen (L 90), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 27. januar 2011. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Meta Fuglsang (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 92 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om offentlighed i forvaltningen (L 90):

”I betænkning nr. 1506 på side 306 henvises der til brug af årsregn-skabsloven, hvis man vil have indsigt i selskaber med en offentligejerandel på mindre end 75 pct. – i forlængelse heraf, vil spørgerengerne vide, hvilke muligheder årsregnskabsloven giver for offentlig-hedens indsigt?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Økonomi- og Erhvervsministeriet, der henviser til følgendeudtalelse fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen:”Det antages indledningsvist, at spørgeren henviser til betænkning nr.1510, Betænkning om offentlighedsloven. På side 306 heri er det bl.a. an-ført at:”Det er således kommissionens opfattelse, at balancen mellem hensynet tiloffentlighedens krav på indsigt i det offentliges udøvelse af ejerskabet ogdriften af aktieselskaberne og hensynet til, at disse selskaber er organiseretpå et privatretligt retsgrundlag og derfor skal drives på almindelige mar-kedsvilkår, indebærer, at selskaber, hvor det offentlige ejer 75 % ellermindre af ejerandele, ikke bør være omfattet af offentlighedsloven. Offent-lighedens interesse i indsigt i det offentliges udøvelse af ejerskabet af så-danne selskaber er tilgodeset ved den indsigt, der følger af reglerne i bl.a.årsregnskabsloven.”Det kan hertil oplyses, at aktie- og anpartsselskaber m.v. efter årsregn-skabsloven er forpligtede til at aflægge en årsrapport, der giver et retvisen-de billede af virksomhedens økonomiske forhold. For mellemstore og storevirksomheder skal årsrapporten også indeholde en ledelsesberetning, derbl.a. skal beskrive virksomhedens hovedaktiviteter, redegøre for udviklin-gen i virksomhedens aktiviteter og økonomiske forhold, beskrive særligerisici, som virksomheden kan påvirkes af, og beskrive virksomhedens på-virkning af det eksterne miljø og foranstaltninger til forebyggelse, redukti-on eller afhjælpning af skader herpå.Statslige aktieselskaber – hvormed forstås aktieselskaber, hvor staten ejermere end 50 pct. af aktierne målt på stemmer eller i øvrigt har bestemmen-de indflydelse – skal følge de yderligere oplysningskrav, der gælder forbørsnoterede virksomheder. Det medfører bl.a., at de pågældende virksom-heder skal udarbejde en redegørelse for samfundsansvar, ligesom de skaludarbejde halvårsrapporter.”
Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Erhvervs- ogSelskabsstyrelsen.
2