Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 90
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen 1
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. februar 2011Statsretskontoret2010-7650-0007BBO41651
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 57 vedrørende forslag til lovom offentlighed i forvaltningen (L 90), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 14. januar 2011.
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 57 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om offentlighed i forvaltningen (L 90):
”Ministeren bedes oversende en skriftlig redegørelse for for-slaget om ændringen af fristen fra 10 dage til 7 arbejdsdage,som blev forklaret under den tekniske gennemgang af lov-forslaget.”Svar:
Det er i den gældende offentlighedslovs § 16, stk. 1, fastsat, at vedkom-mende myndighed snarest afgør, om en begæring kan imødekommes.Der gælder således ikke en egentlig frist for behandlingen af en anmod-ning om aktindsigt, men det følger af bestemmelsen, at sagen skal priori-teres af forvaltningsmyndighederne. Der gælder desuden efter § 16, stk.2, en underretningspligt således, at en forvaltningsmyndighed, der ikkehar afslået eller imødekommet en begæring inden 10 dage efter, at den ermodtaget af vedkommende myndighed, skal underrette den aktindsigts-søgende om grunden hertil samt om, hvornår en afgørelse kan forventesat foreligge. Der henvises om de gældende regler til pkt. 3.6.2.1 i lovfors-lagets almindelige bemærkninger og til side 797 ff. i Offentlighedskom-missionens betænkning nr. 1510/2009.Med lovforslagets § 36, stk. 2, foreslås der nu – i modsætning til eftergældende ret – fastsat en frist for, hvornår myndighedens behandling afsagen som udgangspunkt skal være afsluttet. Det følger af den pågælden-de bestemmelse i lovforslaget, at vedkommende myndighed m.v. snarestafgør, om en anmodning om aktindsigt kan imødekommes. En anmod-ning om aktindsigt skal færdigbehandles inden syv arbejdsdage eftermodtagelsen, medmindre dette på grund af f.eks. sagens omfang ellerkompleksitet undtagelsesvist ikke er muligt. Den, der har anmodet omaktindsigt, skal i givet fald underrettes om grunden til fristoverskridelsensamt om, hvornår anmodningen kan forventes færdigbehandlet.Med lovforslagets § 36, stk. 2, foreslås der således indført en sagsbe-handlingsfrist, mens den nuværende offentlighedslov – som nævnt – ale-ne indeholder en underretningspligt.Der henvises i øvrigt til bemærkningerne til § 36, stk. 2, hvor der bl.a. erangivet nærmere retningslinjer for, hvornår aktindsigtsanmodninger børvære færdigbehandlet, samt i hvilke tilfælde der kan ske en udsættelse af
2
sagsbehandlingsfristen udover sagsbehandlingsfristen på syv arbejdsda-ge.
3