Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 90
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. april 2011Statsretskontoret2010-7650-0007OTE40273
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 157 vedrørende forslag til lovom offentlighed i forvaltningen (L 90), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 6. april 2011. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 157 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om offentlighed i forvaltningen (L 90):
”I forlængelse af ministerens svar på L 90 spørgsmål 153 bedesministeren redegøre for, om der ikke i en meget stor del af for-valtningssagerne pga. tavshedspligt ikke vil være aktindsigt, fordidet angår privatpersoner og virksomheders forhold i sager, derkan være følsomme.”
Svar:
Efter lovforslaget kan enhver – ligesom efter den gældende offentlig-hedslov – forlange at blive gjort bekendt med dokumenter, der er indgåettil eller oprettet af en myndighed m.v. som led i administrativ sagsbe-handling i forbindelse med dens virksomhed, jf. § 7, stk. 1. Retten til akt-indsigt omfatter i henhold til lovforslagets § 7, stk. 2, nr. 1, med de i §§19-35 nævnte undtagelser alle dokumenter, der vedrører den pågældendesag.Det følger af lovforslagets § 30 – der er enslydende med den gældendeoffentlighedslovs § 12, stk. 1 – at retten til aktindsigt ikke omfatter op-lysninger om 1) enkeltpersoners private, herunder økonomiske, forholdog 2) tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller om drifts- ellerforretningsforhold eller lignende, for så vidt det er af væsentlig økono-misk betydning for den person eller virksomhed, oplysningerne angår, atanmodningen ikke imødekommes.Spørgsmålet om, hvorvidt dokumenter der indgår i en sag, der er omfattetaf retten til aktindsigt, helt eller delvist kan undtages, fordi dokumenterne”angår privatpersoner og virksomheders forhold i sager, der kan værefølsomme”, vil således bero på en konkret vurdering af, om det enkeltedokument indeholder oplysninger, der kan undtages fra retten til aktind-sigt efter lovforslagets § 30. Justitsministeriet har bl.a. derfor ikke mulig-hed for at vurdere, i hvor stor en andel af dokumenterne i forvaltningenssager der ikke er ret til aktindsigt af den anførte grund.Det skal dog fremhæves, at lovforslagets udgangspunkt om, at der ret tilaktindsigt i forvaltningens sager, også gælder i forhold til sager om enprivat person eller en virksomhed, og at undtagelse af oplysninger efterlovforslagets § 30 alene kan ske, hvis en konkret vurdering fører til, atbetingelserne herfor er opfyldt.2