Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 90
Offentligt
962910_0001.png
962910_0002.png
962910_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen 1
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. februar 2011Statsretskontoret2010-7650-0007BBO41730
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 129 vedrørende for-slag til lov om offentlighed i forvaltningen (L 90), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. februar2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 129 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende

forslag til lov om offentlighed i forvaltningen (L 90):

”I lyset af bl.a. høringen om L 90, hvordan ser ministerenså fremover på muligheden for embedsmænds deltagelse ihøringer over lovforslag af teknisk vanskelig karakter?”

Svar:

Hvis Folketingets Retsudvalg ønsker, at embedsmænd fra Ju-stitsministeriet holder oplæg og deltager i debatten ved offentligehøringer om f.eks. lovforslag, rejser det en problemstilling, som erknyttet til det grundlæggende krav om, at ministeriernes embeds-mænd overfor omverdenen – herunder Folketinget – fremstår sompartipolitiske neutrale. Dette krav skal navnlig bidrage til, at for-skellige regeringer og ministre kan have tillid til, at de kan ladesig rådgive af det samme embedsværk.Jeg har tidligere haft lejlighed til at redegøre for min principielleholdning til den nævnte problemstilling i et brev af 27. april 2010til Retsudvalget vedrørende en høring om Scandinavian Star.Som omtalt i brevet er det min principielle holdning, at hvis Rets-udvalget ønsker oplysninger eller vurderinger fra Justitsministeri-et, må dette som det helt klare udgangspunkt ske gennem migsom ansvarlig minister i form af spørgsmål fra Folketinget, somjeg herefter besvarer med bistand fra embedsværket. Et alternativtil formelle spørgsmål fra Folketinget er den mere uformelle form,som en teknisk gennemgang i Justitsministeriet af navnlig lov-forslag giver mulighed for.Der er ikke generelt noget til hinder for, at embedsmænd fra Ju-stitsministeriet eller myndigheder under ministeriet efter en kon-kret vurdering deltager i f.eks. høringer med henblik på at bidragemed faktuelle oplysninger.Som jeg har nævnt i det omtalte brev til Retsudvalget, vil Justits-ministeriet imidlertid i almindelighed være meget tilbageholdendemed at deltage med embedsmænd i forhold til spørgsmål, som ereller må forventes at blive genstand for politiske drøftelser. Dettehænger sammen med, at der i sådanne tilfælde i almindelighed vil2
være en nærliggende risiko for, at de pågældende embedsmændbliver trukket ind i en politisk diskussion og identificeret med re-geringens politiske vurderinger.Den omstændighed, at jeg i forbindelse med den offentlige høringden 26. januar 2011 vedrørende forslaget til lov om offentlighed iforvaltningen (L 90), var ledsaget af en embedsmand, der – efterat jeg havde givet udtryk for nogle generelle synspunkter om lov-forslaget – holdt et oplæg om lovforslagets § 29 samt (også efterat jeg havde forladt høringen) besvarede en række spørgsmål ved-rørende den nærmere forståelse af dele af lovforslaget, ændrerikke ved min principielle holdning til den omtalte problemstilling.
3