Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
L 89
Offentligt
FolketingetBoligudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
10. marts 2011Formueretskontoret2010-7005-0036CCN40157
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 30 vedrørende forslag til lovom ændringer af forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendomm.v., lov om omsætning af fast ejendom og lov om autorisation af elin-stallatører m.v. (Revision af huseftersynsordningen m.v.)(L 89), somFolketingets Boligudvalg har stillet til justitsministeren den 11. februar2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 30 fra Folketingets Boligudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af
fast ejendom m.v., lov om omsætning af fast ejendom og lov om au-
torisation af elinstallatører m.v. (Revision af huseftersynsordningen
m.v.)(L 89):
”Hvad er ministerens holdning til, at Englands sundheds-myndigheder HPA har udarbejdet et kort over England, derviser risikoen for at en bolig i et givent område har høje ra-donkoncentrationer, som er baseret på cirka 500.000 radon-målinger, og bliver løbende opdateret med nye målinger,hvilke kan benyttes til at bestemme effektiviteten af radon-kampagner, når det danske Kommunekort ”Radon i danskeboliger, RISØ og Sundhedsstyrelsen”, 2001 (www.sst.dk) tilsammenligning, er baseret på cirka 3.000 målinger fordeltover landet, hvor målingerne ikke er geografisk udvalgt,hvilket betyder at der er væsentlig flere målinger ved størrebyer og dermed kan kortet ikke benyttes til at udpege arealermed større risiko for radonstråling, og at kortet, som er opdeltefter kommunegrænser, hvor der i nogle kommuner er måltså få som kun 3 boliger? Herunder ministerens kommentartil, at det i rapporten der ligger bag Kommunekortet fastslås,at ”… der med sikkerhed vil være fejlvurderede kommuner”?Herunder, hvorfor der ikke foretages en løbende opdateringaf Kommunekortet med henblik på at forbedre mulighedernefor risikovurdering?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraIndenrigs- og Sundhedsministeriet, der har oplyst følgende:”Det danske kommunekort fra 2001 er en del af resultatet afden landsdækkende undersøgelse af radon i danske boliger,som Statens Institut for Strålebeskyttelse, Risø DTU ogGEUS publicerede i 2001, og som var delvist finansieret afdet daværende Sundhedsministerium. Undersøgelsen blev til-rettelagt med henblik på at få størst mulig viden, herunderinddrage flest muligt boliger, med de tilgængelige ressourcer.Undersøgelsen omfattede derfor måling i ca. 3.000 enfami-liehuse og 100 lejligheder udtrukket repræsentativt på basisaf de gamle kommuner og amter. De statistiske usikkerhederknyttet til resultaterne og konklusioner hænger nøje sammenmed antallet af de målte boliger.Det engelske kort er udarbejdet på basis af betydelig fleremålinger pr. arealenhed og giver derfor et mere detaljeret ognøjagtigt kort end det danske kort. Baggrunden for de mange2
tilgængelige målinger i England er, at Health ProtectionAgency (HPA, tidligere National Radiological ProtectionBoard, NRPB) gennem mange år har gennemført offentlig fi-nansieret målinger i områder med forventet forhøjet radonni-veauer, ligesom private i øvrige områder mod betaling harkunnet få udført målinger af HPA.I Statens Institut for Strålebeskyttelse, Risø DTU og GEUS’rapport fra 2001er der nøje redegjort for alle usikkerheder, ogfor hvorledes datamaterialet er blevet anvendt til at fremstillede danske radonkort. Det er Statens Institut for Strålebeskyt-telses vurdering, at radonkortet giver et robust billede af ra-donforholdene i Danmark og fortsat sammen med rapportenfra 2001 udgør det bedste grundlag for vurdering af de dan-ske radonforhold, herunder for vurdering af behov og mulig-heder for afhjælpende foranstaltninger på området. Et meredetaljeret radonkort kan kun tilvejebringes ved gennemførel-se af yderligere målinger i et betydeligt større antal boliger.”
3