Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
L 87
Offentligt
952920_0001.png
952920_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 27. januar 2011 stillet mig følgende spørgsmål L87 - 3, som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål nr. 3:

"Vil ministeren sætte følgende begreber ind i en sammenhæng med lovforslagets in-tentioner og forklare, hvordan de skal tolkes:TransmissionsvirksomhedTransmissionsnetProduktions- og handelsvirksomhed (Er det de samme virksomhe-der/funktioner? Såfremt det er tilfældet, er producent og distributør da ad-skilt?)ProducentSystemoperatør”[7. februar 2011][J.nr. 2010-795]

Svar:

Forslaget gennemfører el- og gasdirektiverne, som har til formål at sikre en effektivkonkurrence på el- og gasmarkederne, ligesom de har til formål at fjerne risikoen for,at transmissionsvirksomheder tilgodeser økonomiske interesser vedrørende handelog produktion til skade for forbrugerne.Lovforslaget kræver som udgangspunkt, at transmission af el og gas ejermæssigtadskilles fra produktion og handel med el og gas. Transmissionsvirksomhed er enmonopolaktivitet, mens produktion og handel med el og gas er konkurrenceudsatteaktiviteter../.Begreberne transmissionsvirksomhed, transmissionsnet og elhandel er defineret ielforsyningsloven og de tilsvarende begreber i naturgasforsyningsloven, jf. vedlagtebilag.Det er ikke fundet nødvendigt at definere produktion af el eller naturgas i forsynings-lovene. Produktion og handel med henholdsvis el og naturgas er forskellige funktio-ner, der normalt ikke udøves af samme virksomhed.Begrebet producent bruges i lovforslagets bemærkninger som betegnelse for en pro-duktionsvirksomhed eller et produktionsselskab.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Begrebet systemoperatør skal ses i sammenhæng med, at lovforslaget som alterna-tiv til kravet om ejermæssig adskillelse på elforsyningsområdet tillader, at visseeltransmissionsvirksomheder bevarer ejerskabet til deres transmissionsnet, menoverdrager ansvaret for drift, vedligeholdelse og udbygning af nettet til Energinet.dk,der herefter agerer som ”uafhængig systemoperatør”.Naturgastransmissionsnettet ejes af Energinet.dk, der er ejermæssigt adskilt fra pro-duktion og handel med el og gas. Derfor er der ikke behov for at gennemføre ISO-optionen på naturgasområdet.
Med venlig hilsen
Lykke Friis