Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 84
Offentligt
J.nr. 2010-511-0045Dato: 14. februar 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 84 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, sel-
skabsskatteloven og forskellige andre love (Opfølgning på harmonise-
ringen af selskabers aktieafkastbeskatning m.v.)
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 23 af 7. februar 2011. Spørgsmåleter stillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen
Spørgsmål 23:
Ministeren anmodes om at oplyse, om der sker nedsættelse af den skattemæssige anskaffel-sessum efter den foreslåede nye affattelse af ABL § 28, hvis en personlig aktionær foreta-ger et kontant kapitalindskud i et selskab, og dette selskab herefter ved et nyt kapitalind-skud i et datterselskab giver dette datterselskab mulighed for at indfri gæld til den personli-ge aktionær eller andre af ham beherskede selskaber.Svar:
Det stillede spørgsmål angår anvendelsesområdet for den foreslåede nye affattelse af ABL§ 28. I mit svar på spørgsmål 9 tilkendegav jeg, at jeg vil stille et ændringsforslag til 2. be-handlingen (L84-bilag 11) vedrørende ABL § 28, der skal sikre, at det direkte fremgår, attilfælde, hvor de aktier, der erhverves i forbindelse med et kapitalindskud og indfrielse afgæld, ikke beskattes efter reglerne for koncern- eller datterselskabsaktier, jf. aktieavancebe-skatningslovens §§ 4 A og 4 B, fortsat er omfattet af bestemmelsen.Jeg tillader mig således at besvare det stillede spørgsmål med udgangspunkt i de ændringeraf bestemmelsen, der følger af ændringsforslaget.Hvorvidt den skattemæssige anskaffelsessum nedsættes efter ABL § 28, berorfor det førstepå, om et eventuelt tab på den indfriede fordring ville være fradragsberettiget for kreditor,jf. § 28, stk. 2.For det andetvil bestemmelsen i henhold til ændringsforslaget til 2. behand-lingen ikke finde anvendelse, hvis de aktier, der erhverves i forbindelse med kapitalind-skuddet, beskattes efter reglerne for datter- eller koncernselskabsaktier. I disse tilfælde kantab på aktierne ikke fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst, jf. ABL § 8.Kun hvis kreditor ikke ville kunne fradrage et tab på fordringen, og det samtidig er muligtat konvertere dette tab til et fradragsberettiget tab på aktier, er der behov for at nedsætte an-skaffelsessummen efter ABL § 28.Kreditor i forhold den situation, der skitseres i spørgsmålet, er henholdsvis1)
en personligaktionær og2)
selskaber, der beherskes af denne aktionær.Ad 1)
Er kreditor for fordringenen personlig aktionær,vil adgangen til fradrag for tab påfordringen afhænge af, om kreditor er hovedaktionær i debitorselskabet, jf. aktieavancebe-skatningslovens § 4, idet fradrag for tab på fordringen i givet fald vil være afskåret efterkursgevinstlovens § 14, stk. 2.En aktionær anses som hovedaktionær, hvis han ejer eller på noget tidspunkt inden for deseneste 5 år har ejet 25 pct. eller mere af aktiekapitalen, eller råder eller i den ovennævnteperiode har rådet over mere end 50 pct. af stemmeværdien. I den forbindelse medregnesbl.a. aktier, der tilhører eller har tilhørt selskaber m.v., hvorover personen har haft en be-stemmende indflydelse. Bestemmende indflydelse vil som udgangspunkt foreligge ved enejerandel på mere end 50 pct. af aktiekapitalen eller ved rådighed over mere end 50 pct. afstemmerne i selskabet.I forhold til det skitserede eksempel vil udgangspunktet herefter være, at kreditor ikke erhovedaktionær i forhold til debitorselskabet. Da fradrag for tab på fordringen herefter ikkevil være afskåret efter kursgevinstlovens § 14, stk. 2, skal anskaffelsessummen ikke ned-sættes, jf. ABL § 28, stk. 2.Hvis kreditor imidlertid er hovedaktionær i forhold til debitorselskabet, f.eks. fordi han in-den for de seneste 5 år har opfyldt kriterierne efter ABL § 4, skal anskaffelsessummen forde aktier, der er erhvervet i forbindelse med kapitalindskuddet, nedsættes, jf. ABL § 28,stk. 1, nr. 2, forudsat at kreditor (den personlige aktionær) ejer mere end 50 pct. af kapitalenSide 2
eller råder over mere end 50 pct. af stemmerne i det selskab (moderselskabet), der har fore-taget kapitalindskuddet i debitor.Beskattes de aktier, der erhverves i forbindelse med kapitalindskuddet, efter reglerne fordatter- eller koncernselskabsaktier, jf. ABL §§ 4 A og 4 B, indebærer ovennævnte æn-dringsforslag til 2. behandlingen dog, at anskaffelsessummen alligevel ikke skal nedsættes,da tab på aktierne i denne situation ikke kan fradrages, jf. ABL § 8.Ad 2)
Hvis kreditor eret selskab,der beherskes af den personlige aktionær, vil tab på for-dringen ikke være fradragsberettiget, hvis der er tale om en koncernintern fordring. Det vilvære tilfældet, hvis den personlige aktionær ved fordringens erhvervelse eller på noget se-nere tidspunkt direkte eller indirekte ejer mere end 50 pct. af aktiekapitalen, eller råder overmere end 50 pct. af stemmerne i såvel kreditor- som debitorselskabet, jf. KGL § 4, stk. 2.Hvis datterselskabet (debitor) og kreditorselskabet herefter er koncernforbundne, nedsættesanskaffelsessummen for de aktier, der er erhvervet i forbindelse med kapitalindskuddet,idet det er forudsat, at det selskab, der foretager kapitalindskuddet, i henhold til KGL § 4,stk. 2, er koncernforbundet med kreditorselskabet, jf. ABL § 28, stk. 1, nr. 4.Tilsvarende ovenfor under pkt. 1, indebærer ovennævnte ændringsforslag til 2. behandlin-gen dog, at anskaffelsessummen ikke skal nedsættes, hvis aktierne erhvervet i forbindelsemed kapitalindskuddet beskattes efter reglerne for datter- eller koncernselskabsaktier, jf.ABL §§ 4 A og 4 B, og tab på aktierne herefter ikke kan fradrages, jf. ABL § 8.Den ændring af ABL § 28, der indgår i lovforslaget, er direkte afledt af de ændringer af be-skatningen af selskabers gevinst og tab på aktier, der er gennemført med lov nr. 525 af 12.juni 2009. Hvorvidt der herudover kan være behov for at ændre bestemmelsen, har liggetudenfor rammerne af dette lovforslag.Det stillede spørgsmål giver imidlertid anledning til at overveje, om bestemmelsen udgør ettilstrækkeligt værn, eksempelvis når der som i det skitserede eksempel er tale om tilfælde,hvor kreditor ikke ejer aktierne i debitorselskabet direkte. Jeg har derfor bedt mine em-bedsmænd om at se på dette spørgsmål.
Side 3