Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
L 72
Offentligt
927811_0001.png
927811_0002.png
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Socialudvalget har i brev af 2. december 2010 som led i behandlingen af L 72, stil-let følgende spørgsmål nr. 14, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Anne Marie Geisler Andersen (RV).

Spørgsmål nr. 14:

5. december 2010J.nr. 2010-0018284
”Ministeren bedes redegøre for hvilke antagelser der ligger til grund forlovforslaget om gennemsnitsindtægt, -formue og -pensionsopsparing blandt deflygtninge, som med forslaget ikke vil kunne få fuld folkepension, samt hvilkengennemsnitsindtægt, -formue og -pensionsopsparing ministeren vurderer, at ind-vandrere og danskere med tilsvarende bopælstid i Danmark og dermed ret til sam-me brøkpension har.”

Endeligt svar:

Lovforslaget omfatter personer, der når folkepensionsalderen efter ophold i Dan-mark af meget varierende længde. Det vil være meget forskelligt, i hvilket omfangflygtninge fremover har opnået beskæftigelse, optjent supplerende pension m.v. iløbet af deres ophold i Danmark forud for overgangen til folkepension. Endelig vildet have betydning, om den pågældende har en ægtefælle eller samlever med sup-plerende indkomst, formue eller pensionsopsparing.På grund af overgangsordningen i lovforslaget vil herboende flygtninge, der over-går til pension inden 1. januar 2021, ikke blive omfattet af de nye regler. Herboen-de flygtninge, der overgår til pension efter denne dato, vil i løbet af disse 10 år ogperioden derefter frem til pensionsalderen, have haft mulighed for at opnå en ar-bejdsindkomst via beskæftigelse, spare op og optjene ret til supplerende pension.Flygtninge, der kommer til Danmark efter lovforslagets ikrafttræden, vil være om-fattet af de nye regler, når de går på folkepension. Jo yngre flygtningen er ved an-komsten til Danmark, jo længere periode vil pågældende have til at arbejde, spareop og optjene ret til supplerende pension.En aktuel opgørelse af den gennemsnitlige indtægt, formue eller pensionsopsparingblandt de forskellige grupper vil således ikke være relevant i forhold til lovforsla-gets virkninger.Dertil kommer, at der i sagens natur ikke er et datagrundlag, som kan gøre det mu-ligt at skønne over, hvad den gennemsnitlige indtægt, formue eller pensionsopspa-ring ville være blandt flygtninge, danskere og indvandrere med brøkpension ommange år. Lovforslaget er da heller ikke baseret på antagelser herom.
I beregningerne af lovforslagets økonomiske konsekvenser er der taget udgangs-punkt i satserne for de ydelser, som flygtninge ville være berettiget til i stedet forfuld folkepension, jf. svaret på spørgsmål 13 og 14.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2