Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
L 61
Offentligt
929130_0001.png
929130_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Dato: 7. december 2010
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 3. december 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 5 ad for-slag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af alme-ne boliger og lov om leje (Styrket indsats i ghettoområder og anvendelseaf den almene boligsektors midler) (L 61)
J.nr. 2010-7278
Spørgsmål nr. 5:Er det ministerens opfattelse, at en lejer der sagsøges med påstand omophævelse, som følge af brud på god skik og orden, vil opleve en forringelse afsin retsstilling, såfremt vedkommende bliver mødt af en fogedret, der ikke harsærligt kendskab til boliglejeret, frem for at få sin sag prøvet i boligretten afdommere og lægdommere med særligt juridisk kendskab til boliglejeloven?Svar:Formålet med forslaget om justering af fogedrettens kompetence i sager omophævelse af lejemål i husordenssager er, at oplagte sager, hvor det efter afhø-ring af nogle få vidner med høj grad af sandsynlighed kan fastslås, at der ergrundlag for at ophæve lejeaftalen, fremover skal kunne behandles af fogedret-ten og dermed uden medvirken af lægdommere.Som anført i pkt. 2.8.2 i lovforslagets almindelige bemærkninger tilgodeser for-slaget hensynet til ejendommens øvrige beboere (herunder de øvrige lejere),idet en fraflytning som følge af en lejers grove og åbenbare tilsidesættelse af
god skik og orden om nødvendigt vil kunne gennemtvinges ved en umiddelbarfogedforretning uden at afvente gennemførelsen af en retssag ved boligretten. Isådanne sager bør hensynet til, at afgørelsen om ophævelsens berettigelse itilfælde af uenighed herom træffes under medvirken af sagkyndige lægdomme-re i boligretten, efter regeringens opfattelse vige for hensynet til ejendommensøvrige beboeres interesse i en hurtig afgørelse.Som nævnt gælder dette imidlertid kun i oplagte sager. I tvivlstilfælde vil foged-retten skulle nægte at udsætte lejeren, og hvis udlejeren fastholder ophævel-sen, vil udlejeren skulle indbringe sagen for boligretten, hvor den vil blive be-handlet under medvirken af lægdommere på samme måde som i dag.
Benedikte Kiær
/AnnetteKlint Kofod
2