Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
L 50
Offentligt
926542_0001.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
2. december 2010
Folketingets Kulturudvalg har den 24. november 2010, stillet mig følgende spørgsmål,nr. 2 (Lov nr. 50), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Det er i høringsnotatet side 5 nævnt at der har været kontakt mellem DIF ogKulturministeriet vedrørende spørgsmålet om foreningernes autonomi ogselvbestemmelse. Vil ministeren redegøre nærmere for indholdet af dette møde og resul-tatet heraf?

Svar:

Den foreløbige udgave af lovforslaget, som blev sendt i høring i sommeren 2010, gav an-ledning til bemærkninger fra Danmarks Idræts-Forbund (DIF) og andre foreningsbase-rede organisationer. DIF ønskede en nærmere drøftelse af en række bestemmelser i ud-kastet, som DIF mente ikke afspejlede virkeligheden i alle foreninger eller som efterDIF’s opfattelse ikke tog højde for de folkelige og medlemsdemokratiske elementer i for-eninger og som ville indskrænke foreningernes autonomi.På mødet uddybede DIF de punkter, hvor forbundet mente, der var problemer. Kultur-ministeriet forklarede hensigten med bestemmelserne.Lovforslaget er efter høringen blevet justeret, så det tager højde for, at foreninger erstruktureret anderledes end selvejende institutioner, og således at de administrativebyrder, som foreningerne pålægges, minimeres. Blandt andet af den grund er der opstil-let selvstændige bestemmelser for foreningers henholdsvis selvejende institutionersvedtægter og ledelse. Det er Kulturministeriets vurdering, at de særlige forhold, der gørsig gældende for foreninger, dermed er tilgodeset og at foreningernes autonomi dermedikke indskrænkes.
Per Stig Møller
Dok. nr. 752914