Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
L 37
Offentligt
919865_0001.png
Dato:J.nr.:
23. november 201010/28640
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 21

ad L 37. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lennart Damsbo-Andersen (S).

Spørgsmål nr. 21:

”Gør det indtryk på ministeren, at Børns Vilkår og Red Barnet vurderer, at Danmark ikke villeve op til Børnekonventionen, såfremt lovforslaget gennemføres?”

Svar:

Jeg kan henvise til høringsnotatets afsnit 3 og 4.1, hvori bemærkningerne fra Børns Vilkår ogRed Barnet om Børnekonventionens artikel 3 og 6 er kommenteret. Det fremgår heraf, at ef-ter Børnekonventionens artikel 3, stk. 1, skal barnets tarv komme i første række i forhold tilalle foranstaltninger vedrørende børn. Efter artikel 3, stk. 2 skal deltagerstaterne sikre barnetden beskyttelse og omsorg, der er nødvendig for dets trivsel. Af konventionens artikel 6, stk.1, fremgår det, at deltagerstaterne anerkender ethvert barns naturlige ret til livet. Efter artikel6, stk. 2 skal deltagerstaterne i videst mulige omfang sikre barnets overlevelse og udvikling.Udlændingelovens regler bliver administreret i overensstemmelse med Danmarks internatio-nale forpligtelser, herunder Børnekonventionen.Med lovforslaget foreslås det, at der ikke vil kunne gives opholdstilladelse til uledsagedemindreårige, der i hjemlandet har adgang til passende modtage- og omsorgscentre, fordibarnet dermed ikke vil blive stillet i en reel nødsituation ved en tilbagevenden. Der vil normaltvære tale om børn, der er opvokset i hjemlandet, taler sproget og har deres kulturelle bag-grund i det pågældende land. Barnets tarv vil blive varetaget i forbindelse med afgørelsen af,om barnet kan gives opholdstilladelse, og opholdstilladelse vil ikke blive givet, hvis der ihjemlandet findes et passende modtage- og omsorgscenter, således at barnet ved tilbage-venden vil have adgang til social omsorg, herunder f.eks. gennem en personlig omsorgsper-son, sundhedsydelser, juridisk bistand, uddannelse eller erhvervsmæssig træning samt dag-lige nødvendigheder til f.eks. personlig hygiejne og tøj. Som det fremgår af lovforslagets af-snit 3.1.2, vil der blive ført tilsyn med modtage- og omsorgscentre for at sikre, at faciliteterneer af en vis varighed og bliver ved med at leve op til rimelige og forsvarlige standarder.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn HornbechHolbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk