Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 209
Offentligt
1013915_0001.png
1013915_0002.png
1013915_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. juni 2011Strafferetskontoret2011-730-1363RAJ41971
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 74 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven (Skærpede straffe for hjemmerøveri og orga-niseret indbrudskriminalitet) (L 209), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 16. juni 2011. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 74 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven (Skærpede straffe for hjemmerøveri

og organiseret indbrudskriminalitet) (L 209):

”I svar til REU alm. del – spørgsmål 641 oplyser ministeren,at Rigspolitiet allerede varetager en overordnet koordinationvedrørende alvorligere kriminalitet og bistår kredsene vedrø-rende kredsoverskridende kriminalitet. Arbejde denne enhed idag ikke allerede med organiseret indbrudskriminalitet, oghvad er så det nye med den bebudede tryghedspakke? Hvormange ventes at sidde i den nye enhed, og hvor mange sidderi den eksisterende enhed?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at Rigspolitiets Nationale Efter-forskningscenter (NEC) bl.a. har til opgave på nationalt og in-ternationalt niveau i proaktivt samarbejde med nationale oginternationale samarbejdspartnere at overvåge, indsamle, va-lidere, systematisere og analysere oplysninger vedrørende or-ganiseret kriminalitet med særligt fokus på de nuværende mo-niterings- og analyseområder. NEC indsamler oplysninger frasamtlige tilgængelige kilder bl.a. med henblik på at formidlerelevant materiale til landets politikredse og andre relevanteudenlandske samarbejdspartnere til brug for planlægning afindsatser mv.Rigspolitiet iværksatte i 2010 en intensiveret politiindsats ret-tet mod indbrud i privat beboelse som led i regeringens ind-brudspakke. Denne indsats fortsættes i 2011. Det fremgår så-ledes af den nationale strategiplan for politiets operative ind-sats for 2011, at indbrud i privat beboelse, herunder indbruds-kriminalitet, der begås af udenlandske kriminelle uden fasttilknytning til Danmark, skal være et højt prioriteret fokusom-råde for politiet.Der er etableret en national følgestab på området, og Rigspoli-tiet koordinerer og følger løbende indsatsen på nationalt ni-veau.NEC har endvidere oprettet et særligt kontor, der beskæftigersig med rejsende kriminelle grupperinger, og som i relevantomfang bistår politikredsene med analyser af udviklingen påindbrudsområdet, herunder i særdeleshed i relation til ind-brudskriminalitet begået af udenlandske rejsende kriminelle2
uden fast tilknytning til Danmark, og med efterforskningsop-læg.Der er i NEC ansat i alt ca. 130 medarbejdere.Det fremgår bl.a. af aftalen fra maj 2011 om en Styrket ind-sats mod kriminelle bander og organiseret indbrudskriminali-tet samt styrket indsats for at beskytte ofre mv., at den politi-mæssige indsats vedrørende organiserede tyvebander, hæleri-netværk og hjemmerøvere skal intensiveres yderligere, og atder samlet er afsat 50 mio. kr. hertil.Det er Rigspolitiets opfattelse, at denne økonomiske ressourcevil muliggøre en yderligere forstærket politimæssig indsatsover for bl.a. grænseoverskridende indbrudskriminalitet.Rigspolitiet kan endnu ikke oplyse nærmere om antallet afmedarbejdere eller den organisatoriske ramme for arbejdet.”
3