Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 209
Offentligt
1012412_0001.png
1012412_0002.png
1012412_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
20. juni 2011Strafferetskontoret2011-730-1363RAJ41960
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 50 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven (Skærpede straffe for hjemmerøveri og orga-niseret indbrudskriminalitet) (L 209), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 14. juni 2011. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 50 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven (Skærpede straffe for hjemmerøveri

og organiseret indbrudskriminalitet) (L 209):

”Ministeren bedes oplyse for, hvor meget en bil skal ned ihastighed for, at en nummerplade kan læses ved grænsen.Samtidig bedes ministeren oplyse, hvor lang tid påtænkerman at lagre nummerpladeoplysningerne og om der også vilblive scannet for nummerplader på vej ud af landet og fo allebiler forventes at skulle scannes.”

Svar:

1.

Der henvises til besvarelsen Retsudvalgets spørgsmål nr. 16 vedrøren-de lovforslaget. Som det fremgår heraf, lægges der med aftalen af 11.maj 2011 om Permanent toldkontrol i Danmark (styrket grænsekontrol)op til en styrket toldkontrol ved grænsen.Som det endvidere fremgår af den nævnte besvarelse, etableres der i til-knytning til den styrkede toldindsats videoovervågning ved motorvejen(Frøslev), som giver politiet mulighed for – på grundlag af nummerpla-descanning via opslag i politiets database – at spore køretøjer, der ermeldt stjålet eller i øvrigt kan relateres til kriminalitet.Endvidere etableres mobil videoovervågning ved de mellemstore lande-veje og de mindre grænseovergange mellem Danmark og Tyskland medhenblik på en fremadrettet indsats for at dæmme op for ulovlig grænse-trafik på udvalgte steder.

2.

Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at videoovervågningen påmotorvejen i Frøslev udelukkende vil være rettet mod den indgående tra-fik og således ikke den udgående trafik.Den faste overvågning på motorvejen vil som nævnt blive suppleret afmobilt overvågningsudstyr, der kan bruges strategisk ved de mindre veje,som krydser grænsen. Den mobile overvågning skal bl.a. sikre mod, atkriminelle kan undgå videoovervågningen blot ved at krydse grænsen viade mindre veje, ligesom videoovervågningen kan bidrage til at identifice-re de kriminelles rejsemønstre mv. i forbindelse med den ulovlige græn-setrafik.
2
Den mobile overvågning vil ligesom den faste overvågning være rettetmod den indgående grænsetrafik. Det mobile udstyr vil imidlertid samti-dig kunne tjene som et almindeligt redskab for politiets arbejde i andresammenhænge, eksempelvis inde i landet eller i forhold til den udgåendetrafik ved grænsen.

3.

Den nærmere tilrettelæggelse af den kommende videoovervågning erendnu ikke tilendebragt.Det er således ikke på nuværende tidspunkt fastlagt, hvilket system dervil blive brugt, og den nærmere tekniske indretning heraf, herunder sy-stemets mulighed for at genkende nummerplader ved forskellige hastig-heder.Det ligger imidlertid fast, at videoovervågningen ikke vil blive indrettetsådan, at den skaber hindringer for en fri passage af grænsen eller for ensmidig afvikling af trafikken i strid med Schengen-reglerne eller EU-reglerne om fri bevægelighed mv.

4.

For så vidt angår lagring af optagne billeder kan det oplyses, at derendnu ikke er taget stilling til, hvor længe billederne skal lagres. Perio-den vil blive fastsat bl.a. under hensyn til, hvor længe det vil være politi-fagligt relevant, de praktiske og økonomiske forhold i relation til lag-ringskapacitet og omkostningerne forbundet hermed samt hensynet tilbeskyttelse af personoplysninger.
3