Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 209
Offentligt
1009741_0001.png
1009741_0002.png
1009741_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
14. juni 2011Strafferetskontoret2011-730-1363EHL41239
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 30 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven (Skærpede straffe for hjemmerøveri og orga-niseret indbrudskriminalitet) (L 209), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 8. juni 2011. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Lone Dybkjær (RV).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 30 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven (Skærpede straffe for hjemmerøveri

og organiseret indbrudskriminalitet) (L 209):

”Hvilke andre strafbare handlinger er i dag omfattet af denstrafskærpelse som hjemmerøverier og organiseret indbruds-tyveri nu omfattes af ifølge lovforslaget, herunder den fore-slåede minimumsstraf på 5 år for hjemmerøverier?”

Svar:

1.

Som det fremgår af pkt. 2.1.1 i lovforslagets bemærkninger, straffesfor tyveri den, som uden besidderens samtykke borttager en frem-med rørlig ting for at skaffe sig eller andre uberettiget vinding ved denstilegnelse, jf. straffelovens § 276, 1. pkt.Strafferammerne for tyveri fremgår af straffelovens §§ 285-287. Efter§ 285, stk. 1, er straffen for tyveri som udgangspunkt fængsel indtil 1 årog 6 måneder.Straffen kan stige til fængsel indtil 6 år, når forbrydelsen er af særliggrov beskaffenhed navnlig på grund af udførelsesmåden, eller fordi for-brydelsen er udført af flere i forening eller under medtagelse af våbeneller andet farligt redskab eller middel, eller på grund af de stjålne gen-standes betydelige værdi eller de forhold, under hvilke de befandt sig,eller når et større antal forbrydelser er begået. jf. straffelovens § 286,stk. 1.Ud over tyveri af særlig grov beskaffenhed kan også afpresning (§ 281)og åger (§ 282) af særlig grov beskaffenhed henføres under strafskærpel-sesreglen i § 286, stk. 1.Som det fremgår af pkt. 2.1.2 i bemærkningerne til lovforslaget, harRigsadvokaten oplyst, at organiseret indbrudskriminalitet som det klareudgangspunkt henføres under strafskærpelsesreglen i § 286, stk. 1.Det fremgår desuden af pkt. 2.2 i lovforslagets bemærkninger, at det medden foreslåede ændring tilsigtes, at straffen for organiseret indbrudstyve-ri, der henføres under § 286, stk. 1, gennemgående forhøjes med en tred-jedel i forhold til den straf, der hidtil har været fastsat af domstolene.
2
Der tilsigtes med forslaget ikke i øvrigt en skærpelse af straffen for ind-brudskriminalitet.

2.

Som det fremgår af pkt. 3.1.1 i lovforslagets bemærkninger, straffesrøveri efter straffelovens § 288.Efter bestemmelsen straffes med fængsel indtil 6 år den, som for der-igennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding ved vold eller trusselom øjeblikkelig anvendelse af vold1) fratager eller aftvinger nogen en fremmed rørlig ting,2) bringer en stjålen ting i sikkerhed eller3) tvinger nogen til en handling eller undladelse, der medfører formuetabfor den overfaldne eller nogen, for hvem denne handler.Straffen kan efter bestemmelsens stk. 2 stige til fængsel i 10 år, når etrøveri er af særlig grov beskaffenhed navnlig på grund af dets særlig far-lige karakter, udførelsesmåden eller omfanget af den opnåede eller tilsig-tede vinding, eller når et større antal forbrydelser er begået.Opregningen i bestemmelsen af forhold, der kan medføre en skærpetstraf, er ikke udtømmende. Som typisk eksempel på andre forhold, derkan medføre skærpet straf, kan nævnes det tilfælde, at der under røverieter truet med et skarpladt skydevåben.Som det fremgår af pkt. 3.2 i lovforslagets bemærkninger, er det hensig-ten med forslaget, at egentlige hjemmerøverier fremover som udgangs-punkt skal anses for at være røveri af en sådan grov beskaffenhed, at for-holdet henføres under strafskærpelsesreglen i straffelovens § 288, stk. 2.Med egentlige hjemmerøverier menes røverier, hvor gerningsmanden ogofferet ikke har haft forudgående personlige relationer, hvor motivet måantages at være en formodning om værdier i offerets hjem, og hvor ger-ningsmanden er trængt ind i det private hjem, uanset at beboerne varhjemme.Det tilsigtes samtidig, at straffen i sager om egentlige hjemmerøverierforhøjes til det dobbelte i forhold til den straf, der hidtil har været fastsataf domstolene, således at straffen som udgangspunkt vil være 5 års fæng-sel.Der tilsigtes ikke med forslaget en skærpelse af straffen for andre røveri-er.3