Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 187
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
24. maj 2011
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 17. maj 2011 stillet følgende spørgsmål nr.46 (L 187), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LineBarfod (EL).
J.nr. 2010-0002780
”Vil ministeren følge forslaget fra Institut for Menneskerettigheder om, at det børfremgå af loven, at oplysningerne fra en tidligere opholdskommune primært børindhentes efter samtykke fra borgeren, og at der i hvert enkelt tilfælde skal foreta-ges en konkret vurdering af om det er nødvendigt og proportionalt at indhente op-lysningerne?”
Det fremgår allerede nu klart af lovforslaget, at oplysningerne om sanktioner førstskal forsøges tilvejebragt med samtykke fra den borger, som oplysningerne drejersig om.I forslaget til § 44 a i lov om aktiv socialpolitik fremgår det af sidste punktum, atopholdskommunenskal,uanset muligheden for at indhente oplysningerne udensamtykke, forsøge at få samtykke til at indhente oplysningerne, mens det af forsla-get til § 50, stk. 7, i integrationsloven fremgår af sidste punktum, at oplysningernekan videregives uden udlændingens samtykke, hvis dette ikke kan opnås.Dette fremgår også af lovforslagets specielle bemærkninger til § 1, nr. 8, og § 7, nr.7.Det fremgår videre af forslaget til § 44 a i lov om aktiv socialpolitik og § 50, stk. 7,i integrationsloven, at der skal foretages en konkret afvejning af, om oplysningen ernødvendig for kommunens behandling af borgerens sag i forbindelse med, at der fxskal træffes afgørelse om en gentagelsessanktion.Endvidere fremgår det klart af bemærkningerne til lovforslaget, at det er den nuvæ-rende kommune, der vurderer, om oplysningerne om sanktioner er nødvendige ogaktuelle for kommunens behandling af sagen. Opholdskommunen må alene indhen-te oplysninger, der er nødvendige, relevante og tilstrækkelige for at træffe afgørelsei en aktuel sag.
I dette ligger allerede et krav om, at der forud for hver anmodning om oplysningerom sanktion, skal foretages en vurdering af, om oplysningerne er nødvendige ogrelevante for behandlingen af sagen.Jeg mener derfor ikke, at der er behov for at ændre i udformningen af § 44 a i lovom aktiv socialpolitik og § 50, stk. 7, i integrationsloven.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2