Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 187
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KTlf. 72 20 50 00E-mail [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 17. maj 2011 stillet følgende spørgsmål nr.34 (L 187), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Bar-fod (EL).
24. maj 2011
J.nr. 2011-0002780
”Er ministeren enig med Jens Møller, der var formand for regeringensretssikkerhedskommission i, at det følger af Retssikkerhedslovens § 10, at hvisPensionsstyrelsen ved deres kontrol i lufthavn m.v. konstaterer, at en borger der li-ge har været bortrejst modtager sociale ydelser, så vil der være en konkret mistan-ke, og så må Pensionsstyrelsen ikke spørge om yderligere oplysninger uden først atgøre borgeren opmærksom på, at hun/han ikke har pligt til at udtale sig og skalindhente et skriftligt samtykke fra borgeren til yderligere oplysninger?”
Pensionsstyrelsens tilsyn efter lovforslagets § 91b gennemføres med hjemmel isærlovgivning. Der er tale om tilsyn, som foretages stikprøvevis, og der er ikkeforud for gennemførelsen af et tilsyn tale om en konkret mistanke mod bestemtepersoner og lovovertrædelser, herunder lovovertrædelser, der kan medføre straf.Hvis der i forbindelse med tilsynet opstår konkret mistanke mod en bestemt personom en strafbar lovovertrædelse, skal styrelsen iagttage §§ 9 og 10 i lov om retssik-kerhed ved forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter.Dette indebærer, at hvis der er en konkret mistanke om, at en enkeltperson eller ju-ridisk person har begået en lovovertrædelse, der kan medføre straf, gælder be-stemmelser i lovgivningen m.v. om pligt til at meddele oplysninger til myndighe-den ikke i forhold til den mistænkte, med mindre det kan udelukkes, at de oplys-ninger, som søges tilvejebragt, kan have betydning for bedømmelsen af den formo-dede lovovertrædelse. Dette fremgår af § 10, stk. 1, i lov om retssikkerhed ved for-valtningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter.
Endvidere indebærer det anførte, at en myndighed skal vejlede den mistænkte om,at vedkommende ikke har pligt til at meddele oplysninger, som kan have betydningfor bedømmelsen af den formodede lovovertrædelse. Hvis den mistænkte meddelersamtykke til at afgive oplysninger, finder reglerne i § 9, stk. 4, 2. og 3. pkt. tilsva-rende anvendelse. Efter disse bestemmelser skal et samtykke være skriftligt og skalmeddeles på et frivilligt, specifikt og informeret grundlag, og et samtykke kan tilenhver tid tilbagekaldes.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2