Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 174
Offentligt
1006756_0001.png
1006756_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
1. juni 2011Strafferetskontoret2011-730-1298AEC41333
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 35 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven (Udvidelse af ”noget for noget-ordningen”om tidlig prøveløsladelse af dømte m.v. (L 174), som Folketingets Rets-udvalg har stillet til justitsministeren den 30. maj 2011. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 35 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven (Udvidelse af ”noget for noget-

ordningen” om tidlig prøveløsladelse af dømte m.v. (L 174):

”Ministeren bedes bekræfte, at Vestre Fængsel har nedlagtværkstederne, og at det således ikke længere er muligt at be-skæftige indsatte der, og at Renbæk har nedlagt en værkme-sterstilling. Ministeren bedes redegøre for, hvilke andre ste-der der har fået beskåret deres værkstedstimer, og hvor der ernedlagt værksteder samt angive, hvordan kravet om arbejds-træning kan bestå som en mulighed disse steder.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, der har oplyst følgende:”Der er ikke nedlagt værksteder på Vestre Fængsel eller på an-dre institutioner, men nogle af værkstederne har været anvendttil andre beskæftigelsesformål end produktionsarbejde i perio-der, hvor det ikke har været muligt at skaffe arbejdsopgaver.De seneste 2 år har beskæftigelsen ved produktionsarbejde væ-ret ramt af eftervirkninger af den globale finanskrise, og for atleve op til beskæftigelsesforpligtigelsen har det været nødven-digt at anvende nogle af produktionsværkstederne til alternati-ve muligheder for beskæftigelse.Der er endvidere ikke er nedlagt en værkmesterstilling i Stats-fængslet Renbæk, men der er aktuelt værkmesterstillinger va-kante i flere institutioner, herunder i Statsfængslet Renbæk.Vakancerne har ikke haft væsentlig indflydelse på beskæftigel-sestilbuddet til de indsatte, idet de typisk har været overflyttettil et andet værksted eller til anden form for beskæftigelse.Baggrunden for ikke umiddelbart at genbesætte værkmesterstil-lingerne har været udmøntningen af spareplaner i kriminalfor-sorgen.Med hensyn til mulighederne for at komme i betragtning til tid-lig prøveløsladelse som følge af deltagelse i arbejdstræning be-skæftiges der trods aktuelle sparehensyn stadigvæk et stort an-tal indsatte dagligt med arbejde – henholdsvis produktionsar-bejde og forskellige former for bygningsvedligeholdelse. Det erderfor Direktoratet for Kriminalforsorgens opfattelse, at de ind-satte har mulighed for at deltage i arbejdstræning.”
2