Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
L 168
Offentligt
1003000_0001.png
1003000_0002.png
Dato:J.nr.:
26. maj 201111/30435
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 66

ad L 168. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Astrid Krag (SF).

Spørgsmål nr. 66:

”I forlængelse af svaret på L 168 - spørgsmål 58 bedes ministeren uddybende redegøre forreglerne i Tyskland for at blive undtaget fra reglerne om en bestået sprogprøve, og hvordandenne mulighed for undtagelse fra sprogprøven knytter sig til referencens nationalitet. Her-under bedes ministeren redegøre for, om undtagelsen gælder for alle, der ønsker at bliveægtefællesammenført med en tysk statsborger.”

Svar:

Tyskland har siden 2007 stillet krav om, at en ansøger for at opnå ægtefællesammenføringskal dokumentere et grundlæggende kendskab til tysk inden indrejsen (A1 niveau). Et så-dant kendskab skal dokumenteres ved et anerkendt sprogcertifikat, som kan efterprøves vedet personligt interview på repræsentationen i oprindelseslandet i forbindelse med indgivelseaf ansøgning om indrejsevisum, hvis det skønnes nødvendigt.De tyske regler indeholder følgende undtagelser fra kravet om en sprogprøve:Hvis referencen eller ansøger er statsborger i et andet EU-land (gælder ikke tyskestatsborgere jf. nærmere nedenfor).Hvis ansøger ikke er i stand til at dokumentere grundlæggende kendskab til det ty-ske sprog på grund af en fysik eller psykisk sygdom eller et handikap.Hvis ansøger har et tydeligt mindre integrationsbehov, f.eks. hvis ansøger har enuniversitetsuddannelse og vil være i stand til at få et arbejde i Tyskland pga. sinesprogfærdigheder.Hvis ansøger ikke ønsker at opholde sig permanent i Tyskland.Hvis ansøger er enten højt kvalificeret arbejdstager, forsker, virksomhedsgrundlæg-ger, berettiget til asyl, anerkendt flygtning eller indehaver af en permanent opholdstil-ladelse fra et andet EU-land.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
De tyske regler undtager desuden en række nationaliteter fra kravet om en sprogprøve.Modsat de hollandske og engelske regler tager de tyske regler udgangspunkt i den person,der allerede opholder sig i Tyskland (referencen), således at det er denne persons nationali-tet, og ikke ansøgerens nationalitet, der er bestemmende for, om kravet stilles.I tilfælde, hvor en ansøger er gift med en udlænding, der som følge af sit statsborgerskab erindrejst visumfrit i Tyskland og må opholde sig derogså på ophold, der ikke er kort-tidsopholder ansøgeren undtaget fra kravet om en sprogprøve.Undtagelsen er begrundet i den betydning, som de tyske regler tillægger nationaliteten iforbindelse med langtidsophold.Det gælder f.eks. statsborgere i de lande, som Tyskland har særligt stærke økonomiskebånd til, og som kan indrejse og arbejde under særlige gunstige regler. Tyskland ønsker påden baggrund ikke, at der skal være restriktioner i forhold til at medbringe en ægtefælle.Statsborgere fra Australien, Canada, Israel, Japan, New Zealand, Sydkorea og USA kanindrejse i Tyskland visumfrit – også med henblik på ophold, der ikke er korttidsophold – ogderes ægtefælle skal i forbindelse med en ansøgning om familiesammenføring således ikkebestå en sprogprøve.Ægtefæller, der ønsker familiesammenføring med tyske statsborgere, er ikke undtaget frakravet om at bestå en sprogprøve, medmindre den tyske statsborger har benyttet sin ret til fribevægelighed i medfør af EU-retten. I så fald vil den tyske statsborger samt ægtefællen ioverensstemmelse med EU-reglerne være undtaget fra kravet om en bestået sprogprøve.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk