Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 165
Offentligt
982718_0001.png
982718_0002.png
982718_0003.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-401-00117Den 11. april 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 31. marts 2011stillet følgende spørgsmål nr. 12 vedrørende L 165 - Forslag til lov omændring af naturbeskyttelsesloven, planloven, vandløbsloven,miljømålsloven, kemikalieloven, miljøbeskyttelsesloven ogvandforsyningsloven. (Grøn Vækst), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 12 (L 165)

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 31. marts 2011 fra Karsten L.Willeberg-Nielsen, jf. L 165 – bilag 5.

Svar

Karsten L. Willeberg-Nielsen har stillet følgende tre spørgsmål vedrørendeplanlægning for store husdyrbrug i lovforslaget:A. Hvorfor skal planlægningen kun omfatte store husdyrbrug over 500dyreenheder?B. Hvorfor skal planlægningen kun være ”positiv”?C. Hvorledes er forholdet/samspillet mellem den kommendekommuneplanlægning for store husdyrbrug og de eksisterende reglerfor lokaliseringsplanlægning for landbrugets driftsbygninger og –anlæg?Ad spørgsmål A.Baggrunden for den ønskede lovændring om store husdyrbrug er, atlandbrugsloven i forlængelse af aftalen om Grøn Vækst er ændret, sågrænsen for hvor mange dyreenheder, der maksimalt må være pr. bedrift, erophævet. Endvidere er der i landbrugsloven nu også givet mulighed for, atder kan etableres jordløse husdyrproduktioner.Muligheden for jordløse brug og afskaffelse af maksimalkravet tildyreenheder, som hidtil har været på 750 dyreenheder per bedrift, kanmedføre, at en bedrift får en større lokal belastning i form af bl.a. lugtgener,ammoniak og øget transport til og fra brugene. Det er derfor, at det i aftalenom Grøn Vækst er fastsat, at kommunerne skal inddrage beliggenheden afområder til store husdyrbrug i den almindelige kommuneplanlægning.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Når 500 dyreenheder i bemærkningerne til lovforslaget er valgt somdefinition på et stort husdyrbrug og ikke 750 dyreenheder, skyldes det blandtandet, at størrelsen af et husdyrbrugs bygninger allerede ved 500dyreenheder kan påvirke det åbne land i en sådan grad, at det kan sidestillesmed påvirkningen fra egentlige industrianlæg.Det er vurderingen, at der gennem en planlægning for lokalisering afdriftsbygninger og driftsanlæg på store husdyrbrug vil kunne opnås enhensigtsmæssig lokalisering i forhold til omgivelserne, samtidig med at detgiver en bedre mulighed for at kunne etablere store husdyrbrug i Danmark.Hensigten med lovforslaget har været at følge op på aftalen om Grøn Vækstmed afskaffelsen af maksimalkravet på antal dyreenheder per bedrift, såledesat det fremover skal være obligatorisk for kommunerne at planlægge forarealer til lokalisering af landbrugets driftsbygninger og driftsanlæg på storehusdyrbrug.Jeg kan i øvrigt oplyse, at det i dag er frivilligt for kommunerne at planlæggefor beliggenheden af arealer til lokalisering af planteavlsbrug og andrehusdyrbrugsstørrelser. Og det ændrer dette lovforslag ikke ved.Ad spørgsmål B.Med en udpegning af områder til lokalisering af store husdyrbrug, er der taleom en arealreservation, som ejere af husdyrbrug kan vælge at benytte sig afved placering af driftsbygninger og driftsanlæg.Lovændringen er på den måde med til at sikre grundlaget for enhensigtsmæssig lokalisering af byggeri til store husdyrbrug.Lovforslaget ændrer i øvrigt ikke ved husdyrgodkendelseslovensbestemmelser, og reguleringen af husdyrbrug vil derfor være den samme,uanset om husdyrbruget ligger inden for eller uden for de kommuneplanlagteområder.Lovforslaget ændrer heller ikke ved kommunernes muligheder for atplanlægge for agro-industrielle områder på helt samme måde, som detkendes for områder udlagt til industri og produktion med særligebeliggenhedskrav.Ad spørgsmål C.Forholdet/samspillet mellem den kommende kommuneplanlægning for storehusdyrbrug og de eksisterende regler for lokaliseringsplanlægning forlandbrugets driftsbygninger og -anlæg er, at det med lovændringen bliverobligatoriskfor kommunerne at planlægge for beliggenheden af arealer tillokalisering af driftsbygninger og driftsanlæg påstore husdyrbrug.
2
Lovændringen ændrer ikke ved, at kommunerne, som i dag, frivilligt kanplanlægge for beliggenheden af arealer til lokalisering af landbrugets øvrigedriftsbygninger og driftsanlæg.
Karen Ellemann
/
Helle Pilsgaard
3