Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 145
Offentligt
976556_0001.png
976556_0002.png
976556_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
30. marts 2011Strafferetskontoret2010-730-1214EHL41186
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om tv-overvågning og lov om behandling af person-oplysninger (Udvidelse af adgangen til tv-overvågning for kommuner) (L145), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17.marts 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina LorentzenDehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om tv-

overvågning og lov om behandling af personoplysninger (Udvidelse

af adgangen til tv-overvågning for kommuner) (L 145):

”Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, så-dan at det sikres, at det er en forudsætning for at hænge ka-meraer op, at der lægges en forpligtende handlingsplan udar-bejdet mellem kommune, politi og boligselskab.”

Svar:

Justitsministeriet har forstået anmodningen således, at der ønskes tekniskbistand til et ændringsforslag, hvorefter det er en betingelse for, at enkommune kan foretage tv-overvågning i medfør af den foreslåede § 2 a itv-overvågningsloven, at der udarbejdes en plan som angivet i spørgsmå-let.Et sådant ændringsforslag vil kunne udformes således:”ÆndringsforslagAf …, tiltrådt af …:Til § 1

x)

Nr. 1 affattes således:”1. Efter § 2 indsættes:»§

2 a.

En kommunalbestyrelse kan efter drøftelse med politidirektørenmed henblik på at fremme trygheden foretage tv-overvågning af offentliggade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færd-sel, og som ligger i nær tilknytning til et område, der tv-overvåges i med-før af § 2, stk. 2. Det er en betingelse, at kommunalbestyrelsen, politidi-rektøren og den pågældende boligorganisation m.v. i fællesskab udarbej-der en handlingsplan for [angivelse af, hvad planen skal vedrøre].«[Kommunens tv-overvågning betinges af, at kommunen, politiet og bo-ligorganisationen mv. i fællesskab laver en plan for [angivelse af, hvadplanen skal vedrøre].]”Ændringsforslaget indebærer, at der i den foreslåede § 2 a i tv-overvågningsloven indsættes et krav om, at der skal udarbejdes en hand-2
lingsplan, før en kommune kan foretage tv-overvågning i medfør af be-stemmelsen. Planen skal udarbejdes i et samarbejde mellem kommunen,politiet og den boligorganisation eller organisation mv., der repræsentererhusstandene i boligområdet.Det bør i givet fald i et sådant ændringsforslag nærmere redegøres for,hvad den nævnte plan skal indeholde.Jeg kan ikke støtte ændringsforslaget, idet det efter min opfattelse er til-strækkeligt, at kommunen – således som det følger af lovforslagets § 1,nr. 1 – inden iværksættelse af tv-overvågningen skal drøfte behovet her-for med politiet.
3