Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 144
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
5. maj 2011Formueretskontoret2011-705-0101TTM41413
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lovom ændring af forældelsesloven (Forældelse af fordringer på erstatningeller godtgørelse i anledning af en erhvervssygdom) (L 144), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. maj 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bjarne Laustsen (S).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 6 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af forældelsesloven (Forældelse af fordringer på er-
statning eller godtgørelse i anledning af en erhvervssygdom) (L 144):
”Under henvisning til L 144 bilag 7 bedes ministeren oplyse,hvornår ministeren vil komme med den i bilaget lovede rede-gørelse om betydningen af forældelsesreglerne i arbejdsska-desager.”Svar:
I forbindelse med Folketingets behandling i 2007 af forslag til lov omændring af forskellige lovbestemmelser om forældelse af fordringer m.v.(Ændringer som følge af en ny lov om forældelse af fordringer, ophævel-se af købelovens reklamationsfrister ved visse køb m.v.) (L 166) sendteden daværende justitsminister den 31. maj 2007 et ændringsforslag tilFolketingets Retsudvalg. Dette ændringsforslag, der efterfølgende blevvedtaget, indebærer bl.a., at forældelseslovens korte forældelsesfrist forså vidt angår krav efter arbejdsskadesikringsloven og eventuelt mod ar-bejdsgiveren på erstatning eller godtgørelse i anledning af en arbejdsska-de skal være 5 år i stedet for 3 år.Justitsministeriet tilkendegav i forbindelse med fremsendelsen af det om-handlede ændringsforslag, at ministeriet vil være indstillet på at afgive enredegørelse om de foreslåede forældelsesreglers betydning i arbejdsska-desager, når reglerne har været i kraft så længe, at virkningerne af regler-ne kan vurderes.Som der er redegjort for under pkt. 2.3 i de almindelige bemærkninger tillovforslag nr. L 144 omfatter forældelsesloven, der trådte i kraft den 1.januar 2008, ikke kun fordringer stiftet efter lovens ikrafttræden, menogså fordringer stiftet forud herfor, medmindre fordringen allerede varforældet efter de hidtil gældende regler, jf. lovens § 30, stk. 1, 1. pkt. Ef-ter § 30, stk. 1, 2. pkt., gjaldt der en overgangsperiode på 3 år, hvor for-ældelse kun indtrådte, hvis dette tillige fulgte af de hidtidige regler. I dennævnte overgangsperiode, der udløb den 31. december 2010, har såledesdet seneste af de tidspunkter for forældelsens indtræden, der følger afforældelsesloven og de hidtil gældende regler, været anvendt.Med overgangsperiodens udløb den 31. december 2010 er reglerne i for-ældelsesloven nu gennemført fuldt ud.2
Det er Justitsministeriets vurdering, at de nye regler om forældelse børhave været fuldt ud i kraft i ca. 5 år, før der kan antages at foreligge detfornødne grundlag for at vurdere virkningerne af disse regler.Justitsministeriet vil på den anførte baggrund sende en redegørelse tilFolketingets Retsudvalg om betydningen af forældelsesreglerne i ar-bejdsskadesager i 2. halvår af 2016.Som anført i Justitsministeriets brev af 8. april 2011 til Folketingets Rets-udvalg, hvortil spørgeren har henvist, vil Justitsministeriet og Beskæfti-gelsesministeriet herudover følge udviklingen tæt for så vidt angår dengældende absolutte 30-årige forældelsesfrist for krav på erstatning ellergodtgørelse i anledning af personskader, som ikke foreslås ophævetudoverdet område (det vil sige erhvervssygdomsområdet), som der medlovforslaget er lagt op til. En fornyet vurdering af denne absolutte fristsbetydning i arbejdsskadesager vil indgå i den ovenfor nævnte redegørelseom betydningen af forældelsesreglerne i arbejdsskadesager.
3