Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 138
Offentligt
972387_0001.png
972387_0002.png
972387_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
21. marts 2011Dyrevelfærdskontoret2011-156-0300KAB40988
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om dyreforsøg og lov om kloning og genmodificeringaf dyr mv. (Gennemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv mv.) (L 138), somRetsudvalget har stillet til justitsministeren den 2. marts 2011. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Mette Johansen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om dy-

reforsøg og lov om kloning og genmodificering af dyr mv. (Gennem-

førelse af nyt dyreforsøgsdirektiv mv.) (L 138):

”Ministeren

bedes redegøre for, hvorfor lovforslaget ikkestiller krav om, at ansøgere til dyreforsøg skal redegøre ogdokumentere, men kun godtgøre, at den viden, som kan op-nås ved et dyreforsøg, ikke helt eller delvis kan opnås udenbrug af dyreforsøg og ministeren bedes yde teknisk bistand tilet ændringsforslag, hvor denne opstramning sikres.”

Svar:

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri pålagde i sin beretning af15. april 2009 over beslutningsforslag nr. B 30 om skærpede krav til dy-reforsøg bl.a. regeringen at sikre, at en ansøger, der ønsker at opnå tilla-delse til dyreforsøg, dokumenterer, at tilsvarende viden ikke kan opnåsuden anvendelse af levende dyr.Efter den foreslåede ændring af dyreforsøgslovens § 6, stk. 2, jf. lovfor-slagets § 1, nr. 15, skal ansøgeren godtgøre, at den viden, som kan opnåsved udførelse af forsøg, ikke helt eller delvis kan opnås uden anvendelseaf dyreforsøg, og at der ikke er tale om allerede kendt viden. Den fore-slåede ændring har til formål at præcisere ansøgerens forpligtelse til atdokumentere, at vedkommende har foretaget en tilstrækkelig grundig un-dersøgelse af, om der kan anvendes alternative metoder end dyreforsøg iden foreliggende situation.Justitsministeriet har således valgt ikke at stille krav om, at ansøgerenskal ”dokumentere”, at den viden, som kan opnås ved udførelse af dyre-forsøg, ikke helt eller delvis kan opnås uden anvendelse af dyreforsøg.Baggrunden herfor er, at det efter ministeriets opfattelse i praksis vil væ-re umuligt for en ansøger at fremlægge egentlig dokumentation for, at engiven viden ikke findes. Justitsministeriet finder derimod, at ordet ”godt-gøre” bedre beskriver den forpligtigelse, som ansøgeren er underlagt.Kravet om, at ansøgeren skal ”godtgøre”, indebærer efter Justitsministe-riets opfattelse, at ansøgeren skal påvise, at der ikke findes alternativer tildyreforsøget. Kravet til ansøgerens dokumentation vil afhænge af denkonkrete sag, men der må som minimum stilles krav om, at ansøgerengør rede for, hvor og hvordan vedkommende har undersøgt, om der fin-des alternativer, og at der er tale om en grundig undersøgelse. Hvis Dyre-2
forsøgstilsynet er i tvivl om, hvorvidt ansøgeren har foretaget en til-strækkelig grundig undersøgelse af, om der findes alternative metoder,vil tilsynet anmode ansøgeren om at komme med en detaljeret redegørel-se for, hvorfor der ikke kan anvendes alternative metoder i den forelig-gende situation.Justitsministeriet har udarbejdet vedlagte ændringsforslag til forslag tillov om ændring af lov om dyreforsøg og lov om kloning og genmodifice-ring af dyr.Af de ovennævnte grunde kan Justitsministeriet ikke støtte ændringsfor-slaget.
3