Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 138
Offentligt
985471_0001.png
985471_0002.png
985471_0003.png
985471_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. april 2011Dyrevelfærdskontoret2011-156-0344EBA40369
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 37 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om dyreforsøg og lov om kloning og genmodificeringaf dyr mv. (Gennemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv mv.) (L 138), somRetsudvalget har stillet til justitsministeren den 31. marts 2011. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).
Lars Barfoed/Mette Johansen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 37 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om

dyreforsøg og lov om kloning og genmodificering af dyr mv. (Gen-

nemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv mv.) (L 138):

”Hvor stor en del af de ansøgninger – der godkendes medbemærkninger i Rådet for Dyreforsøg – er Dyreforsøgstilsy-net på forhånd, dvs. før selve Rådsmødet, opmærksom på kanmedføre bemærkninger?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Dyreforsøgstilsynet, som har oplyst følgende:”Efter dyreforsøgslovens § 10 ledes Dyreforsøgstilsynet afRådet for Dyreforsøg, der består af en formand, der skal op-fylde betingelserne for at kunne beskikkes som dommer, og10 andre medlemmer. Justitsministeren udpeger Rådets for-mand og de øvrige medlemmer. Ét medlem udpeges efter ud-talelse fra Statens Sundhedsvidenskabelige Forskningsråd, étmedlem efter udtalelse fra Statens Jordbrugs- og Veterinær-videnskabelige Forskningsråd, ét medlem efter udtalelse fraSundhedsstyrelsen, ét medlem efter udtalelse fra Dansk Indu-stri, ét medlem efter udtalelse fra de store sygdomsbekæm-pende foreninger, ét medlem efter udtalelse fra Det Dyreeti-ske Råd og fire medlemmer efter udtalelse fra dyrebeskyttel-sesforeninger. Justitsministeren skal ved sammensætningenaf Rådet så vidt muligt sikre, at der blandt rådets medlemmerer personer med indsigt i de faglige discipliner, der har særligbetydning for de opgaver, som er tillagt Dyreforsøgstilsynet.Rådets medlemmer beskikkes for 4 år ad gangen.I medfør af lovens § 10, stk. 5, har justitsministeren fastsat enforretningsorden for Rådet i bekendtgørelse nr. 716 af 1. au-gust 1994. Af forretningsordnen for Rådet fremgår bl.a.,hvorledes beslutningskompetencen er fordelt mellem Rådetog formanden. Efter forretningsordnens § 3 kan formandentræffe afgørelse i følgende sager:1) Ansøgning om tilladelse til dyreforsøg, som angår udvi-delse af en løbende tilladelse, mindre forlængelser og an-dre ændringer, som ikke afgørende rykker ved grundlagetfor den hidtidige tilladelse.2) Ansøgning om overførsel af en løbende tilladelse til dyre-forsøg til en anden person.3) Ansøgning om at måtte udføre tilladte forsøg på et andetaf Dyreforsøgstilsynet i forvejen kendt forsøgssted.4) Afgørelser, som skal opfølge en foretaget inspektion.2
5) Afgørelser om gebyr efter dyreforsøgslovens § 15 og reg-ler, som er udstedt i medfør af lovens § 15, stk. 3.6) Afgørelser om aktindsigt efter lov om offentlighed i for-valtningen og § 19 i lov om dyreforsøg.7) Afgørelser om journalføring på EDB efter Justitsministe-riets bekendtgørelse om føring af journal over og indbe-retning om dyreforsøg.Hvis formandens afgørelse ikke kan fås, kan den veterinæresekretær træffe afgørelse i de i stk. 1, nr. 1-7, nævnte tilfælde.Alle andre ansøgninger behandles af Rådet på rådsmøder, derer nærmere reguleret i forretningsordenen, herunder fremgårdet af § 8, at Rådet er beslutningsdygtigt, når mindst 6 med-lemmer er til stede. Afgørelser træffes efter stemmeflerhed. Itilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgi-vende. Efter lovens § 12 kan Rådet ved behandlingen af an-søgninger give påbud om forsøgenes udførelse, dyrenes an-vendelse, opstaldning og pasning og forsøgslokalernes ind-retning. Rådet kan endvidere påbyde, at forsøg ikke må udfø-res, medmindre repræsentanter for Rådet er til stede.Rådet for Dyreforsøg afholder typisk møde hver måned bort-set fra i juli. Sekretariatet udsender mindst en uge før råds-mødet en dagsorden med kopi af de ansøgninger, som skalbehandles på rådsmødet. Rådsmedlemmerne er efter sag-kundskab udpeget til at forelægge de enkelte ansøgninger, ogder følgerikkemed dagsordenen indstillinger til Rådets be-slutninger. Rådets afgørelser træffes på grundlag af drøftel-serne af den enkelte ansøgning. Referaterne fra rådsmøderneindeholder konklusionerne for hver enkelt ansøgning, herun-der med de krav til ændringer Rådet har fastsat. Alt efter hvoromfattende ændringer, Rådet stiller krav om, kan Dyrefor-søgstilsynets sekretariat og formanden efterfølgende udstedetilladelsen, eventuelt med inddragelse af det rådsmedlem,som forelagde ansøgningen.På grund af sagsbehandlingsordningen indeholder Dyrefor-søgstilsynets journalsystem ikke registreringer af ansøgnin-ger, som Dyreforsøgstilsynets sekretariat på forhånd er op-mærksom på, kan medføre bemærkninger fra Rådets med-lemmer. Der er typisk fra rådsmedlemmer bemærkninger tilansøgningerne i større eller mindre grad. Der er i de fleste til-fælde tale om både redaktionelle ændringer om f.eks. tekni-ske fagtermer, der er indført i lægmandsafsnittet, og ændrin-ger i beskrivelse og udførelse af de ansøgte dyreforsøg.Dyreforsøgstilsynet gennemlæser alle indkomne ansøgningermed henblik på at frasortere de ansøgninger, der åbenlyst ik-ke er omfattet af dyreforsøgsloven eller måtte være formule-ret så mangelfuldt, at Rådets medlemmer vil afvise at be-3
handle ansøgningen på det foreliggende grundlag. I disse si-tuationer indgår sekretariatet i dialog med ansøgerne, og nåransøgningen vurderes at opfylde betingelserne for at blivebehandlet i Rådet for Dyreforsøg, sendes ansøgningen tilrådsmedlemmerne til forudgående gennemlæsning, som be-skrevet ovenfor.”
4