Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 137
Offentligt
973670_0001.png
973670_0002.png
973670_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. marts 2011Færdsels- og våben-kontoret2011-156-0333MDT40943
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lovom ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler (Knallertkøre-kort og sanktioner ved ulovlig kørsel på knallert m.v.) (L 137), som Fol-ketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. marts 2011.
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler (Knal-

lertkørekort og sanktioner ved ulovlig kørsel på knallert m.v.) (L

137):

”Vil ministeren overveje, om et færdselsrelateret første-hjælpskursus kan være en integreret del af undervisningen iforbindelse med erhvervelse af knallertbevis?”

Svar:

Som anført i lovforslagets almindelige bemærkninger under punkt 3.1.3lægges der med lovforslaget op til, at unge under 18 år, der ønsker at er-hverve kørekort til lille knallert, skal gennemføre et færdselsrelateret før-stehjælpskursus i lighed med det, der kræves ved førstegangserhvervelseaf førerret til bil mv., jf. kørekortbekendtgørelsens § 25. Kurset består af7 timers undervisning indeholdende førstehjælp i basal genoplivning (3timer) og færdselsrelateret førstehjælp (4 timer). Det forudsættes samti-dig, at det kursus, der skal udbydes til unge knallertførere, skal være til-passet den unge aldersgruppe og have særligt fokus på de uheldstyper ogrisici, der kan være forbundet med knallertkørsel.Undervisningen skal forestås af instruktører godkendt af Dansk Første-hjælpsråd og gennemføres i overensstemmelse med Dansk Førstehjælps-råds undervisningsplaner. Det må derfor forventes, at undervisningen iførstehjælp normalt vil skulle forestås af andre, end de ungdomsskolelæ-rere der underviser på knallertuddannelsen.I dag udbydes kurser i færdselsrelateret førstehjælp af forskellige privatevirksomheder og organisationer, og prisen ses typisk at ligge mellem400-600 kr. I nogle kommuner ses kurset dog også at blive udbudt i ung-domsskoleregi enten gratis eller mod betaling.Ligesom ved kørekort til bil mv. forudsætter Justitsministeriet, at det erden enkelte unge selv, der må sørge for at gennemføre førstehjælpskursethos en privat udbyder samt afholde udgifterne dertil. De enkelte kommu-ner vil dog, som det er tilfældet i nogle kommuner i dag, kunne vælge atudbyde et sådant færdselsrelateret førstehjælpskursus i ungdomsskolere-gi, enten gratis eller mod betaling.
2
Det bemærkes i den forbindelse, at det foreslåede gebyr på 420 kr. for etkørekort til lille knallert, jf. lovforslagets § 1, nr. 24, er fastsat på bag-grund af de forøgede udgifter, som kommunerne vil få ved en gennemfø-relse af de foreslåede forbedringer af knallertuddannelsen. Udgifter tillektioner i førstehjælp vil således ikke være dækket af gebyret.I forbindelse med den administrative fastsættelse af de nærmere reglerfor kurset vil Justitsministeriet overveje, om personer, der har gennem-ført et færdselsrelateret førstehjælpskursus ved erhvervelsen af kørekorttil lille knallert, bør kunne nøjes med at gennemføre en del af første-hjælpskurset til bil mv., hvis vedkommende senere ønsker at erhverveførerret.Herudover forventer Justitsministeriet, at der vil skulle gælde en dispen-sationsordning for unge knallertførere, som den der i dag fremgår af kø-rekortbekendtgørelsens § 25, stk. 4, hvorefter politiet kan dispensere frakravet om et færdselsrelateret førstehjælpskursus, hvis ansøgeren indenfor det seneste år har gennemført et tilsvarende førstehjælpskursus, ellersåfremt ansøgeren i øvrigt må anses for at have tilstrækkelige færdighe-der og viden om førstehjælp.
3