Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 133
Offentligt
979987_0001.png
979987_0002.png
979987_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. april 2011Strafferetskontoret2010-730-1180RAJ41821
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 9, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 4. marts 2011 vedrørende forslagtil lov om ændring af retsplejeloven (Forenkling af bødesagsprocessen)(L 133).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfoed (EL).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 9 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af retsplejeloven (Forenkling af bødesagsprocessen)

(L 133):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. marts2011 fra Den Sociale Retshjælp, særligt i forhold til de 2 for-slag som stilles om vejledningspligt og centralt bøderegister,jf. L 133 - bilag 4.”

Svar:

Det fremgår af henvendelsen fra Den Sociale Retshjælp, at Den SocialeRetshjælp bifalder det nye lovforslag, idet ændringerne vil være til gavnfor både samfundet og langt de fleste borgere. Den Sociale Retshjælp hardog betænkeligheder i forhold til postbesørgelsen, idet det ifølge DenSociale Retshjælp er virkeligheden for mange socialt udsatte borgere, atde ikke har nogen fast adresse, og hvis de har, får de ikke åbnet eller læstderes post.Den Sociale Retshjælp anbefaler en udvidet adgang til at få en bødesaggenoptaget og peger på, at det er vigtigt, at man i praksis reelt vil anlæg-ge en lempelig vurdering med hensyn til at få en sag genoptaget, hvis denpågældende oplyser ikke at have fået rettidigt kendskab til bødeforelæg-get.Herudover påpeger Den Sociale Retshjælp, at det er af afgørende betyd-ning, at de bødeforelæg, der vil være omfattet af den nye ordning i lov-forslaget, reelt opfylder vejledningspligten.Endelig bemærker Den Sociale Retshjælp, at det er et problem, at politietendnu ikke har et centralt register over, hvilke bøder borgerne har. Denenkelte borger eller en organisation som Den Sociale Retshjælp skal så-ledes ringe rundt til de enkelte politikredse for at skabe sig et overblikover den samlede gæld.For så vidt angår spørgsmålet om postbesørgelse henvises til den kom-menterede høringsoversigt vedrørende lovforslaget, side 5, hvoraf detfremgår, at Justitsministeriet forudsætter, at udstederen af bødeforelæg-get så vidt muligt sikrer sig, at bødeforelægget sendes til den rigtigeadresse, og at anklagemyndigheden ikke oversender sagen til retten, førder ikke længere er risiko af betydning for, at bødeforelægget kommer2
retur fra postvæsenet med besked om, at adressaten er ukendt på adres-sen.For så vidt angår muligheden for genoptagelse henvises til besvarelsen afspørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget.For så vidt angår vejledningspligt henvises der til besvarelsen af spørgs-mål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget.For så vidt angår oprettelsen af et centralt register henvises der til densamtidige besvarelse af spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg ved-rørende lovforslaget.
3