Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 128
Offentligt
968832_0001.png
968832_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-101-00173Den 11. marts 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 7. marts 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 58 vedrørende Forslag til lov om ændring af lov omplanlægning. (Revision af detailhandelsbestemmelser, lokal fleksibilitet ikystnærhedszonen, i landzonen for kommuner i yderområder og påikkebrofaste øer m.v.). L 128, som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S).

Spørgsmål nr. 58 (L 128)

Vil ministeren redegøre for, i hvor høj grad ministeren forudser problemerog konflikter med hensyn til at håndtere interessen for at opførehelårsboliger i landzone og i forhold til landbrugserhvervet, som også ifremtiden har et behov for udvidelser, idet kommunerne i fremtiden ikke harmulighed for at vægte landbrugets udvidelsesmuligheder, men skal givetilladelse til opførelse af helårsboliger, hvorved afstandskravet til landbrugetvanskeliggøres?

Svar

Efter lovforslaget skal kommunalbestyrelsen meddele tilladelse til opførelseaf nye helårsboliger i umiddelbar tilknytning til landsbyer, medmindrevæsentlige hensyn til blandt andet naboer taler afgørende imod.Som reglerne i planloven er allerede i dag, kan kommunalbestyrelsen førstmeddele tilladelse, når der er forløbet 2 uger efter, at kommunalbestyrelsenhar givet skriftlig orientering om ansøgningen til naboerne til denomhandlede ejendom.Derfor har en nabolandbrugsejendom mulighed for at gørekommunalbestyrelsen opmærksom på eventuelle problemer i forhold tiludvidelsesmuligheder, før kommunalbestyrelsen træffer sin afgørelse.Kommunalbestyrelsen kan, som i dag, også efter lovforslaget, fastsættevilkår i en eventuel landzonetilladelse, herunder vilkår, der varetager hensyntil omkringliggende ejendomme.Lovforslaget ændrer ikke ved, at kommunalbestyrelsens afgørelse kanpåklages til Natur- og Miljøklagenævnet.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Jeg forudser derfor ikke ændrede forhold for landbrugserhvervet med hensyntil at håndtere interessen for at opføre helårsboliger i landzone.Jeg kan i øvrigt henvise til, at jeg på regeringens vegne den 4. marts 2011fremsatte et lovforslag, L 165 om opfølgning på Grøn Vækst, hvormed derblandt andet lægges op til, at planloven skal ændres, så det fremover bliverobligatorisk for kommunerne at planlægge for lokalisering afstorehusdyrbrug. På den måde vil udvidelsesmulighederne oginvesteringssikkerheden bedre blive sikret for disse brug, hvis de vælger atplacere sig i de planlagte områder.Det er i dag frivilligt for kommunerne at planlægge for landbrugetsbygninger.
Karen Ellemann / Sven Koefoed-Hansen
2