Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 115
Offentligt
962486_0001.png
962486_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-03741Den 24. februar 2011
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 4 til L115, Forslag til lov omændring af lov om kemiske stoffer og produkter og forskellige andre love(Implementering af rammedirektivet om bæredygtig anvendelse af pestici-der og ændringer som følge af plantebeskyttelsesmiddelforordningen ogklassificeringsforordningen) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 4 til L115

Vil ministeren forklare, hvordan understregningen i høringsnotatet af, atsprøjtning i private haver spiller en begrænset rolle for forureningen medpesticider, kan stemme overens med ministerens påstande om, at fundet afaktivstoffer fra RoundUp ikke nødvendigvis stammer fra landbrugets brug afdette stof, jf. L 115 - bilag 1?

Svar

Der foreligger ikke dokumentation for, at pesticidanvendelse i private havereller fx på offentlige arealer udgør en større risiko for grundvandet end pe-sticidanvendelse i fx jordbrugserhvervet. Det samlede salg af pesticider tilbrug i private haver udgør ca. 2 % af det samlede salg af pesticider.På trods af de grundige risikovurderinger, som Miljøstyrelsen udfører forudfor godkendelser af alle pesticider, har det alligevel vist sig, at enkelte pesti-cider er fundet i grundvandet i et niveau over grænseværdien. Det har deseneste fund af glyphosat desværre vist os. Disse fund kan enten skyldesanvendelse af pesticider i landbruget, private haver eller på offentlige area-ler. Alternativt kan der være tale om, at der er sket nedsivning fra gamlevaskepladser, hvor sprøjteudstyr er påfyldt og vasket eller det kan væresket på grund af sprøjtning for tæt på boringer. For at tage hånd om de sid-ste to risici er der i 2009 gennemført nye skrappe regler for vaskepladser,ligesom jeg i nær fremtid fremsætter et lovforslag om indførelse af krav om25 meter brede sprøjtefri zoner om drikkevandsboringer.Men det er vigtigt at finde årsagen til fundene af glyphosat i grundvandet, såvi kan sætte effektivt ind. Jeg har derfor bedt Miljøstyrelsen og Naturstyrel-sen om at foretage en undersøgelse, der kan fastslå årsagen. Undersøgel-sen skal vise, hvorvidt disse fund har sammenhæng med pesticidanvendel-
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
se i private haver eller i landbruget, eller om der er tale om helt andre kilder,som nævnt ovenfor.Endvidere har jeg i 2010 iværksat en generel undersøgelse af, hvorvidt derer særlig risiko for grundvandsforurening, når der anvendes pesticider i for-skellige former for bymæssig bebyggelse. Begge undersøgelser forventesafsluttet i løbet af 2011.Ifald resultater fra de to undersøgelser viser, at der er behov for, at der gri-bes ind overfor visse former for anvendelse af pesticider i private haver, påoffentlige arealer eller i anden form for bymæssig bebyggelse, vil jeg selv-følgelig straks foranledige, at der bliver taget hånd om problemerne fx vedat indføre skærpede vilkår for anvendelsen eller forbud.
Karen Ellemann
/
Claus Torp
2