Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 114
Offentligt
952947_0001.png
952947_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-101-00148Den 7. februar 2011
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 20 (L 114), Forslag til lov omændring af lov om et testcenter for store vindmøller ved Østerild(Ekspropriation af eksisterende produktionsvindmøller m.v.). Spørgsmålet erstillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg i brev af 1. februar2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 20 (L 114)

Kan ministeren bekræfte, at dette ”forskningsbidrag” ikke behøver at blivebrugt i samarbejde med en dansk forskningsinstitution, men f. eks. kanbruges af Siemens i samarbejde med en anerkendt tysk forskningsinstitution,og at resultaterne af dette samarbejde er fortrolige?

Svar

Forskningsbidraget skal bruges til forskningssamarbejder med danskeuniversiteter, danske certificerings- og afprøvningsinstitutioner mv. og medandre anerkendte internationale forskningsinstitutioner eller forskere. Entysk bruger af en standplads vil således også kunne opfylde forsknings-forpligtelsen ved at indgå forskningssamarbejde med en tyskforskningsinstitution.Ved at brugerne kan indgå forskningssamarbejder med både danske oginternationale forskningsinstitutioner sikres det, at brugerne af testcenteretkan målrette deres forskningsbidrag, så de får mest og bedst forskning forpengene.Brugerne skal årligt fremsende en oversigt over de gennemførte forsknings-og udviklingsaktiviteter, der er omfattet af det offentlige-private forsknings-samarbejde til Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (VTU).VTU skal behandle oplysningerne fortroligt. Spørgsmålet om offentlighedomkring forskningsresultater er ikke derudover reguleret for testcenteret.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Det har været en vigtig præmis for projektet, at det skal bidrage til, atDanmark fastholder sin førerposition inden for udvikling af nyvindmølleteknologi, og med testcenteret indfris bl.a. et ønske fra tovindmølleproducenter, som, via vindmølleindustriens brancheforening iDanmark, har udtrykt ønske om flere testpladser for store vindmøller.Der er derfor også reserveret fire pladser til to virksomheder, der begge harstore aktiviteter i Danmark på vindmølleområdet. Flere danske virksomhedervil have mulighed for at byde ind, når de sidste tre pladser udbydes af DTU.Tildelingen af de resterende pladser forventes at ske på samfundsmæssigeforsknings- og udviklingskriterier samt pris.Derudover kan DTU, som den driftsansvarlige, selv forske på testcenteret.Jeg har i den sammenhæng undersøgt mulighederne for et samarbejdemellem DTU og Aalborg Universitet. Rektorerne fra de to universiteter harpå baggrund heraf meldt positivt tilbage på deres samarbejde og meddelt, atde agter at fortsætte samarbejdet på vindenergiområdet.Jeg mener derfor samlet set, at det nationale testcenter også vil kommedanske virksomheder og danske forskningsnetværk til gode.
Karen Ellemann
/
Sven Koefoed-Hansen
2