Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 91
Offentligt
966645_0001.png
966645_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. marts 2011Statsretskontoret2010-7650-0008BBO41738
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til lovom ændring af forvaltningsloven og retsplejeloven (L 91), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. januar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Meta Fuglsang (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af forvaltningsloven og retsplejeloven (L 91):

”Vil offentlig ansat, der i forbindelse med virksomhedsover-dragelse er overgået til ansættelse i et offentlig selskab, væredårligere stillet rent ansættelsesretligt som påpeget i AC’s hø-ringssvar?”

Svar:

I sit høringssvar af 20. oktober 2010 vedrørende lovforslaget har Akade-mikernes Centralorganisation bl.a. anført, at offentligt ejede selskaber imange tilfælde er ”oprettet ved virksomhedsoverdragelse af ansatte, dertidligere var ansat i staten, i en region eller i en kommune, idet selska-berne udfører opgaver, der tidligere har været i rent offentligt regi. Detteindebærer, at de ansatte, når arbejdsgiveren træffer afgørelser vedr. deresansættelsesforhold, tidligere (dvs. før overdragelsen) har været omfattetaf Forvaltningslovens rettigheder og beføjelser, men ikke er det nu ogikke vil være det fremover. AC finder, at dette ikke har været, og ikkebør være, en konsekvens af dannelsen af offentligt ejede selskaber.”Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 1 vedrørende lovforsla-get, gælder forvaltningsloven for alle dele af den offentlige forvaltning,jf. lovens § 1, stk. 1. Organer, der er organiseret i selskabsform – f.eks.som et aktieselskab – henregnes som udgangspunkt ikke til den offentligeforvaltning, og det gælder uanset, om institutionen er 100 pct. ejet af detoffentlige. Et offentligt ejet selskab er således bl.a. i forbindelse med sinpersonaleadministration – ligesom andre (privatorganiserede) virksom-heder – ikke omfattet af forvaltningslovens regler, men er derimod un-derlagt de almindelige ansættelsesretlige regler.Lovforslaget viderefører den gældende ordning, hvorefter offentligt ejedeselskaber ikke umiddelbart er omfattet af forvaltningsloven.Der henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 2 vedrørende lovforslagetom baggrunden for, at forvaltningsloven ikke bør udstrækkes til umid-delbart at omfatte offentligt ejede selskaber.
2