Boligudvalget 2010-11 (1. samling)
L 89
Offentligt
FolketingetBoligudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
10. marts 2011Formueretskontoret2010-7005-0036CCN40165
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 38 vedrørende forslag til lovom ændringer af forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendomm.v., lov om omsætning af fast ejendom og lov om autorisation af elin-stallatører m.v. (Revision af huseftersynsordningen m.v.)(L 89), somFolketingets Boligudvalg har stillet til justitsministeren den 11. februar2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 38 fra Folketingets Boligudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af
fast ejendom m.v., lov om omsætning af fast ejendom og lov om au-
torisation af elinstallatører m.v. (Revision af huseftersynsordningen
m.v.)(L 89):
”Hvad er ministerens holdning til:a. at WHO anslår, at op mod 170.000 mennesker på verdens-plan årligt dør på grund af radon?b. at der dermed dør flere (cirka dobbelt så mange, kilde:www.cancer.dk) af radon end af modermærkekræft?c. at radon er en mulig årsag til en række andre dårligdomme,blandt andet den mest almindelige kræfttype hos børn, AkutLymfatisk Leukæmi (ALL)?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraIndenrigs- og Sundhedsministeriet, der har oplyst følgende:”Med hensyn til de faktuelle dele af spørgsmålet kan følgen-de oplyses:a.
Sundhedsstyrelsen, Statens Institut for Strålebeskyttelse, erikke bekendt med en rapport eller lignende fra WHO, hvorWHO eksplicit anslår, at op mod 170.000 mennesker på ver-densplan årligt dør på grund af radon. I WHO Handbook onInddor Radon fra 2009 angiver WHO, at andelen af lunge-kræfttilfælde knyttet til radon kan estimeres til mellem 3 %og 14 % afhængigt af den gennemsnitlige radonkoncentrationi det enkelte land og de anvendte beregningsmetoder. I ennyhedsmeddelelse fra 2003 angiver WHO, at lungekræft erden mest hyppige kræftform på verdensplan med 1,2 millio-ner nye tilfælde pr. år. Sammenholdes de to publikationer fraWHO vil dette svare til, at mellem 36.000 og 170.000 nyelungekræfttilfælde om året på verdensplan relateres til radon.b.
Som det fremgår af bidrag til spørgsmål 32 anslås det, atradon i boliger er årsag til omkring 9 % af alle nye lunge-kræfttilfælde i Danmark, det vil sige omkring 300 tilfælde pr.år. Kræftens Bekæmpelse angiver på deres hjemmeside(www.cancer.dk), at 233 dør årligt i Danmark af modermær-kekræft i huden.c.
Beregning af stråledosis fra radon (og de radioaktive hen-faldsprodukter) til alle kroppens væv og organer indikerer, atder kunne være en vis risiko for andre kræfttyper, men så-danne risici beregnes at være lille i forhold til risikoen for2
lungekræft, og der foreligger ikke nogen konsistent epide-miologisk evidens for forhøjede niveauer af andre kræfttypereller andre skadelige effekter som følge af udsættelse for ra-don.En dansk videnskabelig undersøgelse fra 2008 viste eksem-pelvis, at danske børn, der har boet i boliger med forhøjet ra-donniveau har øget risiko for at udvikle akut lymfatisk leu-kæmi - den mest almindelige type leukæmi blandt børn. Un-dersøgelsen viste ikke sammenhæng mellem radon og andretyper af børnecancer. Hvis den sammenhæng mellem radonog akut lymfatisk leukæmi, som man så i denne undersøgelse,er korrekt og årsagsmæssig, så betyder det, at ca. 9 % af deårlige tilfælde af akut lymfatisk leukæmi blandt børn i Dan-mark skyldes radon i boligen, dvs. ca. 3-4 tilfælde om året.Undersøgelsen blev ledet af Institut for EpidemiologiskKræftforskning under Kræftens Bekæmpelse og var gennem-ført i et samarbejde med Risø DTU, Statens Institut for Strå-lebeskyttelse, Kort & Matrikelstyrelsen og De NationaleGeologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland. For-skerne konkluderede, at det danske studie var stort, at resulta-tet for akut lymfatisk leukæmi var klart, og at der ikke umid-delbart kunne udpeges nogen fejlkilder, der forklarede denfundne sammenhæng. Forskerne fremhævede dog samtidigt,at det danske resultat bør eftervises i fremtidige undersøgel-ser, da den danske og 4 tidligere undersøgelser fra andre lan-de ikke viser et entydigt billede.”Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til den samtidige besvarelse afspørgsmål nr. 37 til lovforslaget.
3