Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
L 87
Offentligt
977104_0001.png
977104_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 24. februar 2011 stillet mig følgende spørgsmål L87 - 9, som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 9:

"Ministeren bedes kommentere talepapir modtaget i forbindelse med Dansk Energi’sforetræde den 24. februar 2011, jf. L 87 – bilag 12"

Svar:

Et grundlæggende krav i den 3. liberaliseringspakke er, at der skal ske en effektivadskillelse mellem elnet på den ene side og produktion og handel med el på den an-den side. Dette krav er stillet for at undgå risiko for forskelsbehandling, ikke kun hvadangår netdriften, men også hvad angår incitamentet for virksomhederne til at investe-re tilstrækkeligt i deres net.Dette krav var – med undtagelse af de regionale transmissionsselskaber – ved direk-tivets indgåelse opfyldt i Danmark ved statens overtagelse den 1. januar 2005 afEltra, Elkraft System og Elkraft Transmission og dannelse af Energinet.dk.I den politiske aftale af 29. marts 2004 mellem regeringen og Socialdemokraterne,Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokra-terne om fremtidssikring af energiinfrastrukturen og aftalen af samme dato mellemøkonomi- og erhvervsministeren og ELFOR om kapitalforhold i elsektoren og sikringaf uafhængighed i den overordnede infrastruktur på elområdet indgik, at selskabernefik fuld rådighed over den såkaldte bundne kapital mod at staten vederlagsfrit overtogovenfornævnte 3 selskaber, samt at staten fik en køberet og -pligt til det regionaletransmissionsnet. Prisen for de regionale transmissionsnet fastsættes efter sammeprincipper som ved ekspropriation.I Dansk Energis talepapir til deres foretræde for Det Energipolitiske Udvalg den 24.februar 2011 redegøres der for Dansk Energis to planer for de regionale transmissi-onsselskabers opfyldelse af EU-reglerne. Den ene, plan A, er et salg til Energinet.dk.Den anden, plan B, er en ændring af selskabsstrukturen bag de regionale transmis-sionsselskaber../.Energistyrelsen har i vedlagte notat af 15. marts 2011 om Dansk Energi’s modelleranalyseret forslaget, med udgangspunkt i Dansk Energi’s talepapir og supplerendemateriale fra Dansk Energi. Analysen viser, at en imødekommelse af Dansk Energi’s30. marts 2011J.nr. 2010 - 795
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
forslag indebærer, at der skal ske en ændring af elforsyningslovens § 35 om statenskøberet og –pligt.Som jeg har redegjort for i min besvarelse af spørgsmål 5 til L 87, er der imidlertidandre muligheder for at sikre den krævede ejermæssige adskillelse mellem transmis-sionsvirksomhed og produktion og handel med el. L 87 udløser således ikke automa-tisk et krav om afståelse af det regionale transmissionsnet.L 87 har ikke til hensigt at åbne op for, at staten skal kunne afstå fra den køberet og -pligt, den har i dag efter elforsyningsloven og i overensstemmelse med de ovenfornævnte aftaler.
Med venlig hilsen
Lykke Friis