Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 84 Bilag 38
Offentligt
975299_0001.png
975299_0002.png
Til lovforslag nr.L 84
Folketinget 2010-11
Ændringsforslag stillet den 25. marts 2011
Ændringsforslagtil 3. behandling af
Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, selskabsskattelovenog forskellige andre love(Opfølgning på harmoniseringen af selskabers aktieafkastbeskatning m.v.)[af skatteministeren (Troels Lund Poulsen)]Afskatteministeren:Til § 11)Efter nr. 21 indsættes som nyt nummer:»01.Efter § 39 B indsættes:»§ 40.Henstandsbeløbet efter § 39 A nedskrives med denskat, som personen har betalt på aktier medtaget i behold-ningsoversigten som følge af selskabsskattelovens § 5, stk. 5,jf. ligningslovens § 16 A, stk. 3, nr. 1, litra c. Saldoen ned-skrives, når skatten er betalt. Saldoen kan ikke nedskrives tilmindre end 0 kr.««[Samspillet mellem udbyttebeskatningen ved flytning af le-delsens sæde og fraflytningsbeskatningen i aktieavancebe-skatningslovens §§ 38-39 B justeres, således at der ikke opstårutilsigtet dobbeltbeskatning]Til § 82)Efter nr. 12 indsættes som nyt nummer:»01.I§ 5, stk. 5,indsættes som2. pkt.:»Skattebetalingen efter 1. pkt. for en fysisk person, jf. ak-tieavancebeskatningslovens § 16, stk. 3, nr. 1, litra c, nedsæt-tes, i det omfang den fysiske person har betalt skat af gevinstog tab på aktierne i selskabet som følge af aktieavancebeskat-ningslovens §§ 38 og 39 A.««[Samspillet mellem udbyttebeskatningen ved flytning af le-delsens sæde og fraflytningsbeskatningen i aktieavancebe-skatningslovens §§ 38-39 B justeres, således at der ikke opstårutilsigtet dobbeltbeskatning]Til § 143)Efter stk. 9 indsættes som nyt stykke:»Stk. 10.§ 1, nr. 01, og § 8, nr. 9, 01 og 12, har virkning fraog med den 11. marts 2011.«Stk. 10-15 bliver herefter stk. 11-16.[Konsekvensændring som følge af ændringsforslag nr. 1 og 2]4)Stk. 16,der bliver stk. 17, udgår.[Konsekvensændring som følge af ændringsforslag nr. 3]BemærkningerTil nr. 1 og 2I lovforslagets § 8, nr. 12, (som optrykt efter 2. behandling)foreslås en ændring af selskabsskattelovens § 5, stk. 5, hvor-ved der kan ske udbyttebeskatning af »likvidationsprovenuet«ved flytning af ledelsens sæde hos følgende aktionærer:1) Selskaber, der ejer mindst 10 pct. af aktiekapitalen i detselskab, hvor ledelsens sæde flyttes, når udlodningenomfattes af selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra c.2) Selskaber, der ejer mindre end 10 pct. af aktiekapitalen,der er skattepligtige af udbytter, jf. selskabsskattelovens§ 2, stk. 1, litra c, og som har bestemmende indflydelsei det selskab, hvor ledelsens sæde flyttes. Dette gælderdog ikke, hvis selskabsaktionæren er hjemmehørende ien stat, der er medlem af EU eller EØS, og udbyttebe-skatningen skulle være frafaldet eller nedsat efter be-stemmelserne i direktiv 90/435/EØF eller en dobbeltbe-skatningsoverenskomst med den pågældende stat, hvisder havde været tale om datterselskabsaktier.3) Fysiske personer, der er hjemmehørende uden for EU/EØS, og som har bestemmende indflydelse i det selskab,hvor ledelsens sæde flyttes, jf. ligningslovens § 2.
AX013078
2
I aktieavancebeskatningslovens §§ 38-39 B findes derimidlertid allerede værnsregler (fraflytterbeskatningsregler-ne), der skal sikre beskatningen af fysiske personer, der eraktionærer, og som fraflytter Danmark. Det fremgår af disseregler, at aktierne anses for realiseret ved fraflytningen fraDanmark. Gevinst og tab vedrørende aktierne opgøres på fra-flytningstidspunktet. Der gives imidlertid henstand med be-talingen af den beregnede skat, hvis det ønskes.Henstandsbeløbet forfalder til betaling efter reglerne i ak-tieavancebeskatningslovens § 39 A, stk. 2-10. Betalingenforfalder eksempelvis, hvis der udloddes udbytter til aktionæ-ren og den samlede faktiske danske og udenlandske beskat-ning er mindre end den, aktionæren ville have betalt, hvisaktionæren fortsat havde været hjemmehørende i Danmark. Igivet fald forfalder forskellen mellem de to beløb til betaling,og henstandsbeløbet nedskrives med det betalte beløb.De to regelsæt overlapper imidlertid delvis hinanden. Fy-siske personer med bestemmende indflydelse i selskabet, somflytter (eller er flyttet) til et land uden for EU/EØS, kan såledesblive beskattet efter begge værnsregler, hvis selskabsledelsenssæde også flyttes til udlandet. Dette medfører en utilsigtetdobbeltbeskatning.Det foreslås, at denne utilsigtede dobbeltbeskatning fjernesmed dette ændringsforslag.Det foreslås derfor i aktieavancebeskatningslovens § 40, athenstandsbeløbet efter fraflytningsbeskatningsreglerne ned-skrives med den skat, som personen betaler eller har betalt somfølge af selskabsskattelovens § 5, stk. 5, jf. ligningslovens §16 A, stk. 3, nr. 1, litra c, på de pågældende aktier. Det foreslåssamtidig, at saldoen nedskrives, når skatten er betalt, og atsaldoen ikke kan nedskrives til mindre end 0 kr.Dette forslag skal forhindre dobbeltbeskatning i de tilfæl-de, hvor den fysiske person har fået henstand med avancebe-skatningen efter aktieavancebeskatningslovens § 38, og hvor
ledelsens sæde flyttes, inden henstandsbeløbet er betalt (fuldtud).Hvis den fysiske person har betalt fraflytteravancebeskat-ning (helt eller delvis) inden flytningen af ledelsens sæde,nedsættes beskatningen af den fysiske person efterselskabsskattelovens § 5, stk. 5, jf. aktieavancebeskatnings-lovens § 16, stk. 3, nr. 1, litra c, i det omfang den fysiske personhar betalt skat af gevinst og tab på aktierne i selskabet somfølge af aktieavancebeskatningslovens §§ 38 og 39 A. Be-stemmelsen finder alene anvendelse for den del af den bereg-nede skat efter aktieavancebeskatningslovens § 38, hvorskatten er betalt.Eksempel:En fysisk person er tidligere flyttet fra Danmark tilSchweiz. Den fysiske person har en henstandssaldo på oprin-delig 28, som alene vedrører aktier i selskabet X. Henstands-saldoen er delvis betalt som følge af udbytteudlodninger fraselskab X, således at den nu er på 21,5. Der er med andre ordbetalt 6,5 af den oprindelig beregnede avanceskat på aktiernei selskabet.Ledelsens sæde i selskab X flyttes nu ligeledes til Schweiz.Likvidationsprovenuet ved flytningen af ledelsens sæde er på100. Udbyttebeskatningen er efter dobbeltbeskatningsover-enskomsten med Schweiz (fra og med 2011) maksimeret til15 pct. Beskatningen efter selskabsskattelovens § 5, stk. 5, 1,pkt., kan derfor opgøres til 15. Denne beskatning nedbringesefter 2. pkt. i selskabsskattelovens § 5, stk. 5, med den betalteskat efter fraflytningsbeskatningsreglerne til (15-6,5) 8,5.Udbyttebeskatningen på 8,5 nedbringer henstandssaldoentil (21,5-8,5) 13.Til nr. 3 og 4Der er tale om konsekvensændringer som følge af æn-dringsforslag nr. 1 og 2.