Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 77
Offentligt
930826_0001.png
930826_0002.png
J.nr. 2010-311-0050Dato: 8. december 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 77 - Forslag til Lov om ændring af personskatteloven (Kompensati-on for kommunale skatteforhøjelser).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 1 af 1. december 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Malene Søgaard-Andersen (SF).
Troels Lund Poulsen/ Søren Schou
Spørgsmål 1:
Med henvisning til, at den foreslåede bundskattenedsættelse medfører en underkompensati-on af borgerne på ca. 65 mio. kr., som vil blive kompenseret ved lempelser andre steder iskatte- og afgiftslovgivningen med det formål at overholde skattestoppet, ønskes oplyst,hvilke lempelser, der påtænkes indført, hvornår ministeren vil fremsætte lovforslag heromog hvornår lempelserne påtænkes at skulle have virkning fra.
Svar:I henhold til skattestoppet skal der foretages kompenserende statslige skattenedsæt-telser, så eventuelle stigninger i de samlede kommunale skatter neutraliseres. Den konkreteudmøntning af den statslige skattenedsættelse er ikke nærmere specificeret i henhold til for-tolkningen og principperne bag skattestoppet. Den kompenserende statslige skattenedsæt-telse er ofte blevet udmøntet ved bundskattenedsættelser, men i 2009 indgik stigningen ikommuneskatterne i finansieringen afForårspakke 2.0.
Den mindste mulige nedsættelse af bundskatten er 0,01 procentenhed, og det indebærer etprovenutab på 90 mio. kr. Det er således ikke muligt præcist at kompensere for en kommu-nal skattestigning via bundskattenedsættelser.Historisk er bundskattenedsættelserne derfor blevet afrundet, således at den samlede prove-nuvirkning af de kommunale skattestigninger og den kompenserende statslige skattened-sættelse er tættest muligt på nul. I nogle år er borgerne således blevet overkompenseret og iandre år er borgerne blevet underkompenseret.Fra 2010 blev bundskatten f.eks. nedsat med ca. 20 mio. kr. mere årligt, end de kommunaleskatter blev sat op, jf. L 74 (2009/2010).For så vidt angår den resterende del af underkompensationen vedrørende de kommunaleskatteforhøjelser i 2011, har regeringen allerede fremsat lovforslag, der, hvis de vedtages,yder borgerne fuld dækning, således at skattestoppet overholdes.Det drejer sig om lovforslagene om investering i vedvarende energi (L 74), om forhøjelseaf bundfradraget for sommerhusudlejning m.v. (L 75) og om justering af pensionsbeskat-ningen (L 76), der samlet medfører nedsættelser af personskatterne med godt 40 mio. kr.før adfærdsvirkninger.Regeringen agter at fremsætte ændringsforslag til L80 om færdselsskadede biler med lem-pelser på i alt ca.14 mio. kr. i varig virkning.
Side 2