Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 75 Bilag 10
Offentligt
930353_0001.png
930353_0002.png
Folketingets SkatteudvalgKopi til: Skatteministeriet[email protected]
8. december 2010
Bemærkninger til L 75 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven ogforskellige andre loveVed vedtagelse af det nuværende lovforslag vil der ske en helt åbenbar forskelsbehandlingaf de skatteydere, som bliver omfattet af § 11, stk. 2 og de skatteydere, som foretager etfrivilligt salg og samtidig er omfattet af ejendomsavancebeskatningslovens § 9, stk. 4, 3. og4. pkt.Endvidere vil det være meget formålstjenstligt, hvis Skatteudvalget fik mulighed for at fåskatteministerens kommentar til de eksempler, som blev fremsendt af Videncentret forLandbrug i forbindelse med høringen af udkastet til lovforslag.Spørgsmål bedes rettet til specialkonsulent Søren Harrild Eriksen,[email protected].
1. Bemærkninger til § 2, nr. 1Videncentret finder det positivt, at forslaget er ændret som ønsket, således at fortjenesteomfattet af ejendomsavancebeskatningsloven § 11, stk. 2 (lovforslaget) kan genanbringes ikøb omfattet af ejendomsavancebeskatningslovens § 6 A eller i forbedringer efter ejen-domsavancebeskatningslovens § 6 C. Skatteministeriet anfører i forbindelse med ændrin-gen i samlet høringsskema til Folketinget (DOK412314) til høringssvaret fra Landbrug ogFødevarer og Videncentret for Landbrug:”Derved er således ingen forskel på beskatningen af den genanbragte fortjeneste og be-skatningen af fortjeneste ved et frivilligt salg.”Det er efter Videncentrets opfattelse ikke korrekt. Det er Videncentrets opfattelse, at detkun vil løse problemet for de få skatteydere, der vælger at købe eller foretage en forbed-ring, hvori fortjenesten fra ejendomsavancebeskatningslovens § 11, stk. 2 kan genanbrin-ges i.For hovedparten af skatteyderne vil der således stadigvæk være gældende, at de nye reg-ler i ejendomsavancebeskatningslovens § 11, stk. 2, bliver indrettet således, at der sker enhøjere beskatning ved ekspropriation end ved et frivilligt salg.
Der henvises i den forbindelse til Videncentrets høringssvar i det samlede høringssvar side22-38http://www.skm.dk/public/dokumenter/hoeringssvar/sommerhus/sommerhus2.pdf,hvor det er Videncentrets opfattelse, at den nye lovgivning vil bevirke, ateksempel 2 og 3 iekspropriationssituationen vil give en markant højere beskatning end ved et frivilligtsalg,hvor ejendomsavancebeskatningslovens § 9, stk. 4, 3. og 4. pkt. finder anvendelse.Videncentret har i høringssvaret anført, at de nye regler ejendomsavancebeskatningslo-vens § 11, stk. 2 bør suppleres med det i ejendomsavancebeskatningslovens anførte iejendomsavancebeskatningslovens § 9, stk. 4, 4. pkt.:”Hvis en afståelse er omfattet af 1. pkt., bortfalder ved beregning af den skattepligtige ind-komst af fortjenesten ved afståelsen af den ejendom, hvori fortjenesten oprindeligt har væ-ret anbragt, nedsalg i denne ejendoms anskaffelsessum efter § 6 A, § 6 C eller § 10”Det er Videncentrets opfattelse, at dette vil bevirke, at eksempel 2 og 3 vil give en beskat-ning, der er i overensstemmelse med det niveau, der vil være ved et frivilligt salg, hvorejendomsavancebeskatningslovens § 9, stk. 4, 3. og 4. pkt. finder anvendelse.Det er Videncentrets opfattelse, at Folketinget ved vedtagelse af det nuværende lovforslag,vil vedtage enhelt åbenbar forskelsbehandlingaf de skatteydere, som bliver omfattet af§ 11, stk. 2 og de skatteydere, som foretager et frivilligt salg og samtidig er omfattet afejendomsavancebeskatningslovens § 9, stk. 4, 3. og 4. pkt.
Afsluttende bemærkningDet er først og fremmest landbrugserhvervet, som de nye regler vil berøre. Derfor vil detvære gavnligt for afklaring af retstilstanden på området og dermed for skatteydernes rets-sikkerhed, hvis Skatteministeriet kommenterede de eksempler, som blev fremsendt i for-bindelse med høringen af udkastet til lovforslag.Eksemplerne er relevante for fortolkningen af de nye regler, og såvel Folketinget somLandbruget må have en fælles interesse i, at der er mindst mulig fortolkningstvivl vedr. denye regler. Derfor opfordres Skatteministeriet endnu en gang til at fremkomme med kom-mentarer til de anførte eksempler 1-4.
Med venlig hilsen
Morten HomannSkattechefTME+45 8740 5133 (direkte)+45 2171 7792[email protected]
2/2