Tak.
Jeg må hellere starte med – inden andre finder på at gøre det, det er bedst at gøre den slags selv – at korrigere mine udtalelser om Cavlingprisen.
Nu har jeg lige tjekket det, det var faktisk ikke på grund af den her sag, der blev givet en Cavlingpris – det var på grund af en anden sag i Beskæftigelsesministeriet, som er mindst lige så pinlig, som vi jo så kan diskutere ved en anden lejlighed.
Men det ændrer jo ikke på, at der har været meget, meget forskellige vurderinger af, hvordan integrationsydelsen har virket.
Det Økonomiske Råd mener jo f.eks., at den har virket kontraproduktiv; det samme gør Rådet for Socialt Udsatte.
Så det er simpelt hen ikke korrekt, når ministeren står heroppe og påstår, at det er skudsikkert, at starthjælpen har haft den effekt.
Men bortset fra det vil jeg gerne på SF's vegne sige, at jeg er meget glad for, at der kommer den her type af forslag nu, og det er jeg af flere grunde.
Først og fremmest naturligvis fordi vi, uanset hvad man mener om de forskellige internationale opgaver, vores soldater bliver sendt ud i, efter vores opfattelse har et fælles ansvar for at sikre, at de mennesker, der bliver sendt ud at risikere deres liv, også får en ordentlig behandling, både før de bliver sendt ud, mens de er ude, og når de vender hjem igen.
Vi mener også, at det er vigtigt, at vi sørger for, at deres familier, deres pårørende, får en god behandling, og det her ser vi som et trin i den række, der efterhånden vil komme frem til at blive en fornuftig og sammenhængende veteranpolitik.
Vi har selv fremlagt vores forslag til det, og regeringen har fremlagt sit, og vi håber, at vi i et samarbejde inden for forsvarsforliget endelig kan få lagt nogle ordentlige rammer for, hvordan vi behandler vores veteraner.
Vi har haft så mange negative historier om folk, der har følt sig svigtet; mennesker, der har følt sig isoleret; mennesker, der har følt, at de har forspildt deres liv, deres ungdom og deres fremtid, fordi de har oplevet, at de kom hjem til et vakuum.
Derfor er det fornuftigt, at regeringen nu ser i øjnene, at nogle af de ting, vi har haft at tilbyde, har været for ringe.
Den anden grund til, at jeg hilser forslaget velkommen, bliver jeg så nødt til at springe over til nu, og den er jo, at det er en tilståelsessag.
Det er jo en tilståelsessag, at det at sætte folk på starthjælp er at behandle mennesker ringe; det er at behandle mennesker dårligt; det er at sætte mennesker i en situation, hvor det er så vanskeligt at få enderne til at nå sammen, at de fleste af os har meget svært ved at forestille os det.
Det er jo at komme på en ydelse, der er 3.500 kr.
mindre end kontanthjælpen, som vi jo ellers normalt regnede for at være et minimumsgrundlag for, hvad der skulle til, for at mennesker kunne klare sig.
Det er at sætte mennesker på en indtægt, en månedlig indtægt på 6.351 kr.
– tror jeg nok – før skat.
For det beløb skal man så finde ud af at få livet til at hænge sammen.
Det er indlysende, at mennesker, der kommer på den ydelse, må føle sig dårligt behandlet.
At kalde det starthjælp lyder, som om det er en hjælp – det lyder, som om det er startkablet til en bil, så den kan komme i gang igen – og det er fuldstændig uhørt.
Jeg må konstatere, at regeringen i den her sag taler med spaltet tunge, som indianerne sagde om blegansigterne i gamle dage.
Men jeg er glad for, at det her forslag er kommet, og jeg håber, at det kan blive en murbrækker for, at vi vil behandle
hele
befolkningen på en ordentlig måde og med respekt.
Tak.