Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 46 Bilag 97
Offentligt
981834_0001.png
981834_0002.png
981834_0003.png
981834_0004.png
Til lovforslag nr.L 46
Folketinget 2010-11
Tillægsbetænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 6. april 2011
Tillægsbetænkningover
Forslag til lov om ændring af sundhedsloven(Specialiseret behandling på Øfeldt Centret)[af Pia Christmas-Møller (UFG)]1. ÆndringsforslagVenstres, Dansk Folkepartis og Det Konservative Folke-partis medlemmer af udvalget har under den fornyede ud-valgsbehandling stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 29. oktober 2010 og var til1. behandling den 16. november 2010. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Sundhedsudvalget. Ud-valget afgav betænkning den 23. marts 2011. Lovforslaget vartil 2. behandling den 31. marts 2011, hvorefter det blev henvisttil fornyet behandling i Sundhedsudvalget.MøderUdvalget har, efter lovforslaget blev henvist til fornyet ud-valgsbehandling, behandlet lovforslaget i 1 møde.SpørgsmålUdvalget har under den fornyede behandling af lovforsla-get stillet 3 spørgsmål til indenrigs- og sundhedsministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. IndstillingerEtflertali udvalget (S, SF, RV, EL og Pia Christmas-Møl-ler (UGF)) indstiller lovforslaget tilvedtagelsei den affattelse,hvori det foreligger efter 2. behandling.Etmindretali udvalget (V, DF og KF) indstiller lovforsla-get tilvedtagelsemed det stillede ændringsforslag. Såfremtændringsforslaget ikke vedtages, vil mindretallet stemmehverken for eller imod lovforslaget.Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit,Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin var på tidspunktetfor tillægsbetænkningens afgivelse ikke repræsenteret medmedlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til atkomme med indstillinger eller politiske udtalelser i tillægs-betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal eller etmindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretalved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAf etmindretal(V, DF og KF):Til § 11)Nr. 1affattes således:»1.§ 71affattes således:»§ 71.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nær-mere regler om, at der ydes tilskud til anden behandling endnævnt i §§ 65-69, herunder behandling på Øfeldt CentretAps.««[Regionsrådet yder vederlagsfri optræning af personer medhandicap ved Øfeldt Centret]BemærkningerTil nr. 1Det er i lovforslaget foreslået, at der i sundhedslovens § 79,stk. 3, skal indsættes en bestemmelse om, at regionsrådet på-lægges at yde specialiseret, ambulant behandling til henvistepatienter, der har bopæl i de regioner, hvor afdelinger af ØfeldtCentret er beliggende. Øfeldt Centret får således hjemmel i §79 sammen med private, specialiserede sygehuse m.v. Der-med vil patienter, der modtager optræning på Øfeldt Centret,blive omfattet af sundhedslovens regler om befordring ellerbefordringsgodtgørelse til sygehusbehandling.
AX013150
2
Det fremgår af bemærkningerne, at forslaget omfatter ve-derlagsfri optræning til patienter med svært fysisk handicap.Ifølge Sundhedsstyrelsen adskiller Øfeldt Centret sig imid-lertid afgørende fra specialsygehusene omfattet af § 79, stk.2. Sundhedsstyrelsen har således oplyst, at specialsygehusene,jf. sundhedslovens § 79, er målrettet en konkret patientgruppe.Karakteristisk for dem er, at de tilbyder intensive, målrettede,tværfaglige og helhedsorienterede behandlings- og rehabili-teringstilbud, som oftest er i stationært regi. Hertil kommer,at der er tale om foreningsejede (nonprofit) specialsygehusem.v. Øfeldt Centrets trænings-/behandlingstilbud er derimodkarakteriseret ved at være monofaglige, målrettet alene denfysiske funktion og organiseret med konsultationer.Ifølge Sundhedsstyrelsen ligner Øfeldt Centrets tilbud så-ledes de øvrige tilbud i praksissektoren, herunder hos prakti-serende læger, speciallæger, kiropraktorer, fysioterapeuter,psykologer, m.fl., som alle er karakteriseret ved overvejendeat tilbyde monofaglige behandlingstilbud varetaget af forskel-lige autoriserede faggrupper inden for sundhedsområdet, oger primært organiseret med konsultationer.Der er desuden tale om en privat virksomhed, der tilbyderbehandling med fortjeneste for øje.Hvad angår hensynet til befordring, er det væsentligt, atØfeldt Centrets træningsmetoder ikke er forbeholdt ØfeldtCentret. F.eks. kan princippet om den intensive træning, somer en vigtig faktor i Øfeldt Centrets metoder, også anvendesaf fysioterapeuter i praksissektoren. Patienter med et sværtfysisk handicap, som er berettiget til optræning på ØfeldtCentret, tilhører den patientgruppe, der efter sundhedslovener berettiget til vederlagsfri fysioterapi. Patienter behøver alt-så ikke nødvendigvis rejse langt for at få gavn af et væsentligttræningsprincip, som Øfeldt Centret har været med til at ind-føre.I dag yder kommunerne vederlagsfri optræning på ØfeldtCentret med hjemmel i sundhedslovens § 140 a, mens regio-nerne yder tilskud til behandling af muskellidelser på ØfeldtCentret med hjemmel i sundhedslovens §§ 71 og 72. Bestem-melser om tilskud, personkreds m.v. er fastsat i bekendtgø-relse om tilskud til optræning af handicappede og behandlingaf muskellidelser på Øfeldt Centret Aps. De nærmere vilkår
for tilskud, beskrivelse af ydelser m.v. fremgår af en overens-komst mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg og TeddyØfeldt.Myndigheds- og finansieringsansvaret for den vederlagsfrioptræning har tidligere været et regionalt myndigheds- og fi-nansieringsansvar, men blev overflyttet fra regionerne tilkommunerne den 1. august 2008. Det skete som led i kom-munalreformens samling af ansvaret for træningsindsatsen,herunder vederlagsfri fysioterapi og andre tilbud til handicap-pede, hos kommunerne.Med ændringsforslaget foreslås det, at den vederlagsfri op-træning på Øfeldt Centret føres tilbage til regionalt regi –præcis som det var tilfældet før lovændringen, der trådte i kraftden 1. august 2008, jf. lov nr. 539 af 17. juni 2008 (lovforslagnr. 141 B fra folketingsåret 2007-08, 2. samling). Overens-komsten med Øfeldt Centret føres således tilbage til regio-nerne fra kommunerne.Det foreslås, at § 71 ændres således, at det præciseres, atindenrigs- og sundhedsministerens hjemmel til at fastsættenærmere regler om, at der ydes tilskud til anden behandlingend nævnt i §§ 65-69, bl.a. omfatter behandling på ØfeldtCentret Aps.I den gældende bestemmelse i sundhedslovens § 72 er detfastsat, at indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nær-mere regler for tilskud efter §§ 65-71.I bekendtgørelse om tilskud til behandling og optræning påØfeldt Centret Aps er det fastsat, at patienter i Region Sjællandog Region Hovedstaden efter lægehenvisning har ret til ve-derlagsfri optræning ved Øfeldt Centret. Kommunerne i disseto regioner er efter bekendtgørelsen automatisk omfattet afoverenskomsten. I de øvrige regioner kan kommunerne vælgeat tiltræde overenskomsten mellem Regionernes Lønnings- ogTakstnævn og Øfeldt Centret.Indenrigs- og sundhedsministeren vil med hjemmel i § 71og § 72 i bekendtgørelsen om tilskud til behandling og op-træning på Øfeldt Centret Aps fastsætte, at regionsrådet ydervederlagsfri optræning på Øfeldt Centret til henviste patienter,der har bopæl i de regioner, hvor afdelinger af Øfeldt Centreter beliggende.
Louise Schack Elholm (V) Preben Rudiengaard (V)fmd.Birgitte Josefsen (V) Sophie Løhde (V) Flemming Møller (V)Liselott Blixt (DF) Karin Nødgaard (DF) Vivi Kier (KF) Pia Christmas-Møller (UFG)nfmd.Sophie Hæstorp Andersen (S)Flemming Møller Mortensen (S) Karen J. Klint (S) Julie Skovsby (S) Karl H. Bornhøft (SF) Jonas Dahl (SF) Manu Sareen (RV)Per Clausen (EL)Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer iudvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)
47452423
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)
3111
3
Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
1794
Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
112
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 46 efter betænkningsafgivelseBilagsnr. Titel95Betænkning afgivet den 23/3-1196Udkast til tillægsbetænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 46 efter betænkningsafgivelseTitelSpm. om økonomiske konsekvenser ved en vedtagelse af lovfor-slaget, til indenrigs- og sundhedsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om finansiering af lovforslaget, til indenrigs- og sundheds-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om samme muligheder for andre optræningssteder, til inden-rigs- og sundhedsministeren, og ministerens svar herpå
Spm.nr.7
89