Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 46 Bilag 96
Offentligt
979390_0001.png
979390_0002.png
979390_0003.png
979390_0004.png
Til lovforslag nr.L forslagsnummer
Folketinget -NaN (x. samling)
Tillægsbetænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 0. april 2011
Udkasttil
Tillægsbetænkningover
Forslag til lov om ændring af sundhedsloven(Specialiseret behandling på Øfeldt Centret)[af Pia Christmas-Møller (UFG)]1. ÆndringsforslagVenstres, Dansk Folkepartis og Konservative Folkepartismedlemmer af udvalget har under den fornyet udvalgsbe-handling stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 29. oktober 2010 og var til1. behandling den 16. november 2010. Lovforslaget blev ef-ter 1. behandling henvist til behandling i Sundhedsudvalget.Udvalget afgav betænkning den 23. marts 2011. Lovforsla-get var til 2. behandling den 31. marts 2011, hvorefter detblev henvist til fornyet behandling i Sundhedsudvalget.MøderUdvalget har, efter lovforslaget blev henvist til fornyetudvalgsbehandling, behandlet lovforslaget i 1 møde.SpørgsmålUdvalget har under den fornyede behandling af lovforsla-get stillet 3 spørgsmål til indenrigs- og sundhedsministerentil skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit,Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin var på tidspunktetfor betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med med-lemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at kom-me med indstillinger eller politiske udtalelser i betænknin-gen.4. Ændringsforslag med bemærkningerAf etmindretal(V, DF og KF), tiltrådt af<>:Til § 11)Nr. 1affattes således:»1.§ 71affattes således:»§ 71.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsættenærmere regler om, at der ydes tilskud til anden behandlingend nævnt i §§ 65-69, herunder behandling på Øfeldt Cen-tret Aps.««[Regionsrådet yder vederlagsfri optræning af personer medhandicap ved Øfeldt Centret]BemærkningerTil nr. 1Der er i lovforslaget foreslået, at der i sundhedslovens §79, stk. 3, skal indsættes en bestemmelse om, at regionsrådetpålægges at yde specialiseret, ambulant behandling til hen-viste patienter, der har bopæl i de regioner, hvor afdelingeraf Øfeldt Centret er beliggende. Øfeldt Centret får såledeshjemmel i § 79 sammen med private, specialiserede sygehu-se mv. Dermed vil patienter, der modtager optræning påØfeldt Centret blive omfattet af sundhedslovens regler ombefordring eller befordringsgodtgørelse til sygehusbehand-ling.Det fremgår af bemærkningerne, at forslaget omfatter ve-derlagsfri optræning til patienter med svært fysisk handicap.
DocIDJournalnummer
2
Ifølge Sundhedsstyrelsen adskiller Øfeldt Centret sigimidlertid afgørende fra specialsygehusene, omfattet af § 79,stk. 2. Sundhedsstyrelsen har således oplyst, at specialsyge-husene jf. sundhedslovens § 79 er målrettet en konkret patie-ntgruppe. Karakteristisk for dem er, at de tilbyder intensive,målrettede, tværfaglige og helhedsorienterede behandlings-og rehabiliteringstilbud, som oftest er i stationært regi. Her-til kommer, at der er tale om foreningsejede (non profit)specialsygehuse m.v. Øfeldt Centrets trænings-/behandlings-tilbud er derimod karakteriseret ved at være monofaglige,målrettet alene den fysiske funktion og organiseret med kon-sultationer.Ifølge Sundhedsstyrelsen ligner Øfeldt Centrets tilbud så-ledes de øvrige tilbud i praksissektoren, herunder hos prakti-serende læger, speciallæger, kiropraktorer, fysioterapeuter,psykologer, m.fl., som alle er karakteriseret ved overvejendeat tilbyde monofaglige behandlingstilbud varetaget af for-skellige autoriserede faggrupper indenfor sundhedsområdet,og er primært organiseret med konsultationer.Der er desuden tale om en privat virksomhed, der tilby-der behandling med fortjeneste for øje.Hvad angår hensynet til befordring, er det væsentligt, atØfeldt Centrets træningsmetoder ikke er forbeholdt ØfeldtCentret. F.eks. kan princippet om den intensive træning,som er en vigtig faktor i Øfeldt Centrets metoder, også an-vendes af fysioterapeuter i praksissektoren. Patienter med etsvært fysisk handicap, som er berettiget til optræning påØfeldt Centret, tilhører den patientgruppe, der efter sund-hedsloven er berettiget til vederlagsfri fysioterapi. Patienterbehøver altså ikke nødvendigvis rejse langt for at få gavn afet væsentligt træningsprincip, som Øfeldt Centret har væretmed til at indføre.I dag yder kommunerne vederlagsfri optræning på ØfeldtCentret med hjemmel i sundhedslovens § 140 a, mens regio-nerne yder tilskud til behandling af muskellidelser på ØfeldtCentret med hjemmel i sundhedslovens §§ 71 og 72. Be-stemmelser om tilskud, personkreds mv. er fastsat i bekendt-gørelse om tilskud til optræning af handicappede og behand-ling af muskellidelser på Øfeldt Centret Aps. De nærmerevilkår for tilskud, beskrivelse af ydelser m.v. fremgår af enoverenskomst mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalgog Teddy Øfeldt.
Myndigheds- og finansieringsansvaret for den vederlags-fri optræning har tidligere været et regionalt myndigheds- ogfinansieringsansvar, men blev overflyttet fra regionerne tilkommunerne den 1. august 2008. Det skete som led i kom-munalreformens samling af ansvaret for træningsindsatsen,herunder vederlagsfri fysioterapi og andre tilbud til handi-cappede hos kommunerne.Med ændringsforslaget foreslås det, at den vederlagsfrioptræning på Øfeldt Centret føres tilbage til regionalt regi –præcist som det var tilfældet før lovændringen, der trådte ikraft den 1. august 2008, jf. lov nr. 539 af 17. juni 2008(lovforslag nr. 141 B fra folketingsåret 2007-08, 2. samling).Overenskomsten med Øfeldt Centret føres således tilbage tilregionerne fra kommunerne.Det foreslås, at § 71 ændres således, at det præciseres, atindenrigs- og sundhedsministerens hjemmel til at fastsættenærmere regler om, at der ydes tilskud til anden behandlingend nævnt i §§ 65-69, bl.a. omfatter behandling på ØfeldtCentret Aps.I den gældende bestemmelse i sundhedslovens § 72 er detfastsat, at indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nær-mere regler for tilskud efter §§ 65-71.I bekendtgørelse om tilskud til behandling og optræningpå Øfeldt Centret Aps er det fastsat, at patienter i RegionSjælland og Region Hovedstaden efter lægehenvisning harret til vederlagsfri optræning ved Øfeldt Centret. Kommu-nerne i disse to regioner er efter bekendtgørelsen automatiskomfattet af overenskomsten. I de øvrige regioner kan kom-munerne vælge at tiltræde overenskomsten mellem Regio-nernes Lønnings- og Takstnævn og Øfeldt Centret.Indenrigs- og sundhedsministeren vil med hjemmel i § 71og § 72 i bekendtgørelsen om tilskud til behandling og op-træning på Øfeldt Aps fastsætte, at regionsrådet yder veder-lagsfri optræning på Øfeldt Centret til henviste patienter, derhar bopæl i de regioner, hvor afdelinger af Øfeldt Centret erbeliggende.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/min-dretal ved afstemning i Folketingssalen.
Louise Schack Elholm (V) Preben Rudiengaard (V)fmd.Birgitte Josefsen (V) Sophie Løhde (V) Flemming Møller (V)Liselott Blixt (DF) Karin Nødgaard (DF) Vivi Kier (KF) Pia Christmas-Møller (UFG)nfmd.Sophie Hæstorp Andersen (S)Flemming Møller Mortensen (S) Karen J. Klint (S) Julie Skovsby (S) Karl H. Bornhøft (SF) Jonas Dahl (SF)Manu Sareen (RV) Per Clausen (EL)Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer iudvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
47
Liberal Alliance (LA)
3
3
Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
4524231794
Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
111112
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 46 efter betænkningsafgivelseBilagsnr. Titel95Betænkning afgivet d. 23/3-11
Spm.nr.7
89
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 46 efter betænkningsafgivelseTitelSpm. om økonomiske konsekvenser ved en vedtagelse af lovfor-slaget, til indenrigs- og sundhedsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om finansiering af lovforslaget, til indenrigs- og sundheds-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om samme muligheder for andre optræningssteder, til in-denrigs- og sundhedsministeren, og ministerens svar herpå