Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
L 37 Bilag 5
Offentligt
923839_0001.png
923839_0002.png
923839_0003.png
923839_0004.png
Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 00. november 2010
1. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af udlændingeloven og integrationsloven.(Revision af reglerne om uledsagede mindreårige udlændinge m.v.)[af integrationsministeren (Birthe Rønn Hornbech)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 28. oktober 2010 og var til1. behandling den 9. november 2010. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Udlæn-dinge- og Integrationspolitik.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og ministeren for flygtninge, indvandrere ogintegration sendte den 26. august 2010 dette udkast til udval-get, jf. UUI alm. del - bilag 184 (2009-10). Den 29. oktober2010 sendte ministeren for flygtninge, indvandrere og inte-gration de indkomne høringssvar og et notat herom til udval-get.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:Dansk Røde KorsHenvendelse af 18/11-10 fra Dansk Røde Kors vedr. reglerom uledsagede mindreårige asylansøgere, jf. L 37 - bilag 4.Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration harover for udvalget kommenteret den skriftlige henvendelse tiludvalget, jf. L 37 - svar på spørgsmål 27.SpørgsmålUdvalget har stillet 28 spørgsmål til ministeren for flygt-ninge, indvandrere og integration til skriftlig besvarelse, somdenne har besvaret.2. Indstillinger [og politiske bemærkninger][]Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðvel-disflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet forbetænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmeri udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme medindstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal eller etmindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretalved afstemning i Folketingssalen.
Karsten Lauritzen (V) Karen Jespersen (V)fmd.Eyvind Vesselbo (V) Troels Christensen (V) Peter Skaarup (DF) MartinHenriksen (DF) Jesper Langballe (DF) Carina Christensen (KF) Naser Khader (KF) Henrik Dam Kristensen (S) Maja Panduro(S) Ole Hækkerup (S) Sophie Hæstorp Andersen (S) Astrid Krag (SF)nfmd.Meta Fuglsang (SF) Marianne Jelved (RV) JohanneSchmidt-Nielsen (EL)
DocIDJournalnummer
2
Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldisflokkurin (TF)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 37Bilagsnr.1234TitelHøringsnotat, høringssvar, brev fra og svar til UNHCRUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 18/11-10 fra Dansk Røde Kors vedr. regler om uledsagede min-dreårige asylansøgere
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 37Spm.nr.1TitelSpm. om ministeren vil beskrive de vilkår, der skal være opfyldt, for at den danskeregering kan tage ansvar for børnenes tarv og sikkerhed på et modtagecenter if.eks. Afghanistan, til integrationsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren vil beskrive andre landes initiativer og erfaringer vedr.modtagecentre for uledsagede mindreårige udlændinge, til integrationsministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om der vil være uledsagede mindreårige udlændinge, der får ophold i Dan-mark, hvis der oprettes et modtagecenter i f.eks. Afghanistan, til integrationsmi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke meningsfulde uddannelses- og opkvalificeringstilbud til uled-sagede mindreårige udlændinge kommunerne har mulighed for at give, til inte-grationsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad der gøres for at sikre, at de uledsagede unge, der hjemsendes påderes 18 års fødselsdag, ikke udgør et rekrutteringsgrundlag for terrororganisa-tioner som f.eks. Taleban, til integrationsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt etableringen af modtagecentre vil betyde reel nedgang i an-tallet af uledsagede mindreårige udlændinge, til integrationsministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm. om der vil blive taget nye initiativer for at stoppe den samlede mængde afuledsagede mindreårige udlændinge, som de europæiske lande modtager, til in-tegrationsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om der vil blive taget nye initiativer for at stoppe de menneskesmuglere,der er skyld i stigningen i antallet af uledsagede mindreårige udlændinge, somde europæiske lande modtager, til integrationsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvordan sikkerheden på modtagecentrene skal varetages, til integrati-onsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan Danmark kan garantere, at centrene overholder deres juridiskeforpligtigelser, herunder FN's Børnekonvention, til integrationsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om modtagecentrene også skal kunne modtage børn og unge i hjemlandene,som ikke er udrejst endnu, til integrationsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om man i forbindelse med dette lovforslag har undersøgt mulighederne forsamarbejde med andre europæiske lande vedr. etablering og drift af modtage-centre, til integrationsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt ministeren har kendskab til andre europæiske lande, der al-lerede har etableret modtagefaciliteter i nærområderne, f.eks. Afghanistan, tilintegrationsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange uledsagede mindreårige, der har fået asyl, og som efter-følgende har søgt familiesammenføring, til integrationsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om på hvilket grundlag ministeren baserer sin formodning om, at de uled-sagede mindreårige er rejst frivilligt fra deres hjemland, til integrationsministe-ren, og ministerens svar herpå
2
3
4
5
6
7
8
910
1112
13
14
15
4
1617
18
19
20
21
22
23
2425262728
Spm. om, hvordan forholdene for uledsagede mindreårige, som opholder sig heri Danmark, kan forbedres, til integrationsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om bemærkningen i lovforslagets pkt. 1 skal forstås således, at selvombarnet giver samtykke, iværksættes der ikke en eftersøgning, hvis der er passendemodtage- og omsorgsfaciliteter i hjemlandet, til integrationsministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm. om det er alle uledsagede mindreårige, der som udgangspunkt skal vendetilbage til deres hjemland, når de fylder 18 år, til integrationsministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm. om, hvorvidt ministeren finder, at mere klare regler om retten til opholds-tilladelse efter det fyldte 18. år, vil skabe større tryghed for barnet i forhold tilforventninger om bopæl og opholdsland som voksen, til integrationsministeren,og ministerens svar herpåSpm. om det gør indtryk på ministeren, når organisationerne Børnerådet og BørnsVilkår finder, at lovforslaget bygger på en lang række formodninger, der ikkekan danne grundlag for de foreslåede initiativer, til integrationsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om det gør indtryk på ministeren, at Børns Vilkår og Red Barnet vurderer,at Danmark ikke vil leve op til Børnekonventionen, såfremt lovforslaget gen-nemføres, til integrationsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange uledsagede mindreårige ministeren forventer, der vil fåmeddelt opholdstilladelse i 2010, og hvorvidt antallet af meddelte opholdstilla-delser vil være stigende eller aftagende i de kommende år, til integrationsmini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke foranstaltninger ministeren påtænker at iværksætte for at ga-rantere sikkerheden for de uledsagede mindreårige, der skal bo i modtage- ogomsorgsfaciliteterne i Afghanistan, til integrationsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om andre lande har haft succes med at oprette modtagelsescentre i Afgha-nistan, til integrationsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om den nyeste statusopdatering vedrørende den sikkerhedsmæssige situa-tion i Kabul, til integrationsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan mulighederne for at garantere de usendte mindreårige udlæn-dinges sikkerhed vurderes, til integrationsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen fra Dansk Røde Kors, til integrationsmi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm. om hvor mange uledsagede mindreårige, der har fået asyl og som efterføl-gende har søgt familiesammenføring efter at være fyldt 18 år, til integrationsmi-nisteren, og ministerens svar herpå