Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 3
Offentligt
920556_0001.png
920556_0002.png
920556_0003.png
920556_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. november 2010Strafferetskontoret2010-730-1238LON40853
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven og retsplejeloven (Skærpede straffe for hæle-ri, tæt samarbejde om udveksling af oplysninger mellem kriminalforsor-gen, de sociale myndigheder og politiet i forbindelse med dømtes løsla-delse (KSP-samarbejdet)) (L 3), som Folketingets Retsudvalg har stillettil justitsministeren den 28. oktober 2010.
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov om ændring af straffelo-

ven og retsplejeloven (Skærpede straffe for hæleri, tæt samarbejde

om udveksling af oplysninger mellem kriminalforsorgen, de sociale

myndigheder og politiet i forbindelse med dømtes løsladelse (KSP-

samarbejdet)) (L 3):

”Ministeren bedes oversende en opgørelse over antallet af ty-verier, der begås af udlændinge uden bopæl i Danmark sam-menholdt med tyverier, der begås af herboende. I den forbin-delse bedes der redegjort for muligheden for strafforfølgning,når videresalg af tyvekoster foregår i udlandet.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraRigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at der i perioden fra den 1. januar2010 til den 31. oktober 2010 er registreret i alt 31.329 fæl-dende afgørelser for overtrædelse af straffelovens § 276, deromfatter både tyveri og indbrud. I 2.761 tilfælde er sigtederegistreret som turist, i 443 tilfælde som asylansøger og i 316tilfælde som havende ulovligt ophold i Danmark. Samtidig ersigtede i 24.057 tilfælde registreret som havende tilhørsfor-hold til Danmark, Grønland eller Færøerne og i 3.752 tilfældesom fastboende udlænding.”For så vidt angår muligheden for strafforfølgning af personer, der afsæt-ter tyvekoster hidrørende fra Danmark i udlandet, har Justitsministerietindhentet følgende udtalelse fra Rigsadvokaten, som ministeriet kan hen-holde sig til:”Rigsadvokaten kan oplyse, at en person, der videresælgertyvekoster fra et tyveri, som den pågældende har begået iDanmark, vil kunne straffes for det begåede tyveri efter straf-felovens § 276. Det er i den forbindelse uden betydning, omsalget af tyvekosterne finder sted i Danmark eller i udlandet,eller om gerningsmanden er dansker eller udlænding. Detfølger af straffelovens § 6 omtalt nedenfor, hvorefter der erdansk straffemyndighed for strafbare forhold, som er begået iden danske stat.Den person, der f.eks. erhverver tyvekoster, vil kunne straffesfor hæleri efter straffelovens § 290. Hæleribestemmelsen om-fatter således den, som uberettiget modtager eller skaffer sigeller andre del i udbytte, der er opnået ved en strafbar lov-overtrædelse, og den, der uberettiget ved at skjule, opbevare,transportere, hjælp til afhændelse eller på lignende måde ef-2
terfølgende virker til at sikre en anden udbyttet af en strafbarlovovertrædelse. Der er i disse tilfælde tale om en selvstæn-dig straffelovsovertrædelse begået af en anden end tyven, ogspørgsmålet om, hvorvidt hæleriforholdet vil kunne straffesher i landet, afhænger således af, om forholdet er undergivetdansk straffemyndighed.Spørgsmålet om, hvorvidt en strafbar handling kan retsfor-følges i Danmark, afgøres efter reglerne i straffelovens §§ 6-12 om dansk straffemyndighed.Hovedreglen er, at der er dansk straffemyndighed til at for-følge strafbare handlinger, hvis de foretages på dansk territo-rium (i den danske stat), jf. straffelovens § 6. Efter straffelo-vens § 9, stk. 1, 1. pkt., anses handlinger for foretaget på detsted, hvor gerningsmanden befandt sig ved handlingens fore-tagelse. Som udgangspunkt vil køb eller modtagelse af tyve-koster, der finder sted i udlandet, således ikke kunne retsfor-følges i Danmark.Det følger dog af straffelovens § 9, stk. 3, at forsøgs- ogmedvirkenshandlinger anses for foretaget i den danske stat,hvis gerningsmanden befandt sig her i landet ved handlingensforetagelse, uanset om lovovertrædelsen fuldbyrdes eller til-sigtes fuldbyrdet uden for den danske stat. Personer, der her ilandet medvirker til hæleri, som fuldbyrdes i udlandet – f.eks.ved at henvise mulige købere til en sælger af tyvekoster i ud-landet – vil således kunne straffes i Danmark.Det følger endvidere af straffelovens § 9, stk. 4, at en lov-overtrædelse i sin helhed anses for begået i Danmark, hvis endel af lovovertrædelsen er begået i den danske stat. Dette be-tyder bl.a., at der er dansk straffemyndighed, hvis en lovover-trædelse forberedes i Danmark, men fuldbyrdes i udlandet.Det gælder f.eks. ved forberedelseshandlinger her i landet tilhæleri, hvor købet af tyvekosterne sker i udlandet, og hvorforholdet således i sin helhed vil kunne retsforfølges i Dan-mark.Herudover er der i et vist omfang mulighed for at retsforfølgepersoner, der begår strafbare handlinger i udlandet. Det følgersåledes af straffelovens § 7, stk. 1, nr. 1, at handlinger, somforetages inden for et fremmed myndighedsområde af en per-son, der har dansk indfødsret, er bosat i den danske stat ellerhar lignende fast ophold her i landet, er omfattet af danskstraffemyndighed, hvis handlingen også er strafbar efter lov-givningen på gerningsstedet. Det samme gælder med hensyntil personer, som har indfødsret eller er bosat i Finland, Is-land, Norge eller Sverige, og som opholder sig her i landet,jf. straffelovens § 7, stk. 3.
3
I de tilfælde, hvor gerningsmanden har en sådan tilknytningtil Danmark (eller et andet nordisk land) i form af danskstatsborgerskab mv., vil hæleri, som den pågældende begår iudlandet, således kunne retsforfølges i Danmark, hvis forhol-det også er strafbart efter lovgivningen i det pågældendeland.”
4