Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
L 21
Offentligt
920325_0001.png
920325_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 3. november 2010 stillet mig følgende spørgsmål8, L 21, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF).Jeg skal hermed besvare spørgsmålet.Dato: 23. november 2010J.nr.2010-48

Spørgsmål nr. 8:

"Vil ministeren kommentere begrebet vugge-til-grav, jf. diskussionen under 1.behandling, og herunder oplyse,- om ministeren er enig i, at det ikke giver mening at analyseretransportsektoren i et vugge-til-vugge-perspektiv, så længe der anvendes fossilebrændsler som drivmiddel, og at der derfor nødvendigvis må anvendesvugge-til-grav-analyser, og- om biobrændstoffer vil indgå i analyserne på helt samme vilkår som fossilebrændsler?"

Svar:

Begrebet ”vugge til grav” i lovforslaget, stammer fra direktivteksten. Begrebetanvendes således ordret i artikel 2, nr. 6, der nærmere definerer begrebet i forhold tildrivhusgasser. Definitionen er medtaget i lovforslagets § 2, nr. 10. Kort fortalt dækkerbegrebet over brændstoffers livscyklus; altså fra det bliver udvundet eller dyrket til detbliver forbrændt. Der inddrages også transport, distribution og forarbejdning.Begrebet anvendes i øvrigt også inden for andre brancher, hvor det også typiskdækker over et produkts livscyklus.Jeg er enig i, at det ikke umiddelbart er muligt at lave vugge til vuggesammenligninger på fossile brændstoffer og biobrændstoffer.For så vidt angår fossile brændstoffer er det naturligt at anvende vugge til gravbegrebet, da fossile brændstoffers naturlige livscyklus typisk afsluttes vedforbrænding i en motor. Hvis der anlægges et tidsperspektiv på omkring 50 millionerår, kan der muligvis tales om et vugge til vugge perspektiv for fossile brændstoffer.For så vidt angår biobrændstoffer, kan der i højere grad tales om en vugge til vuggeanalyse, da CO2, der udledes ved forbrænding af biobrændstoffer, hurtigeregenoptages i træer og planter.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Både fossile brændstoffer og biobrændstoffer vil blive analyseret i et vugge til gravperspektiv i henhold til den metode, som definitionen i direktivet anfører.
Med venlig hilsen
Lykke Friis