Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 209
Offentligt
1011915_0001.png
1011915_0002.png
1011915_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
20. juni 2011Strafferetskontoret2011-730-1363SDM40370
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 66 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven (Skærpede straffe for hjemmerøveri og orga-niseret indbrudskriminalitet) (L 209), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 15. juni 2011. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Karen Hækkerup (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 66 fra Folketingets retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven (Skærpede straffe for hjemmerøveri

og organiseret indbrudskriminalitet) (L 209):

”Ministeren bedes redegøre for, hvor mange prøvesager mankan forvente, der skal føres ved domstolene.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraRigsadvokaten, som har oplyst følgende:”Jeg har forstået spørgsmålet således, at der ønskes oplysningom, i hvilket omfang anklagemyndigheden vil anlægge prø-vesager vedrørende straffen for organiseret indbruds-kriminalitet og egentligt hjemmerøveri, hvis lovforslaget ved-tages.Det fremgår af pkt. 2.2 i lovforslagets almindelige bemærk-ninger, at straffen for organiseret indbrudstyveri, der henføresunder strafskærpelsesreglen i straffelovens § 286, stk. 1, gen-nemgående skal forhøjes med en tredjedel i forhold til denstraf, der hidtil har været fastsat af domstolene.For så vidt angår røverier begået i private hjem er det vedlovforslaget tilsigtet, at straffen for egentlige hjemmerøverierforhøjes til det dobbelte i forhold til den straf, der hidtil harværet fastsat af domstolene, således at straffen som udgangs-punkt vil være 5 års fængsel, jf. pkt. 3.2 i lovforslagets al-mindelige bemærkninger.Fastsættelsen af straffen i det enkelte tilfælde vil fortsat beropå domstolenes konkrete vurdering af samtlige omstændig-heder i sagen, og de angivne strafniveauer vil derfor kunnefraviges i op- eller nedadgående retning, hvis der i den kon-krete sag foreligger skærpende eller formildende omstændig-heder, jf. de almindelige regler om straffens fastsættelse istraffelovens kapitel 10.Rigsadvokaten vil, hvis lovforslaget vedtages, orientere deenkelte politikredse og statsadvokater om de tilsigtede straf-niveauer med henblik på at sikre, at der i sager om organise-ret indbrudskriminalitet og egentlige hjemmerøverier, hvorforholdet er begået efter lovens ikrafttræden, af anklagemyn-digheden vil blive nedlagt påstand om straffe, der er i over-ensstemmelse med tilkendegivelserne i bemærkningerne tillovforslaget. Anklagemyndigheden vil i den forbindelse – li-gesom i andre straffesager – også være opmærksom på, omder måtte være sager, som bør ankes til landsretten f.eks. med2
påstand om skærpelse af straffen og eventuelt søges indbragtfor Højesteret med tilladelse fra Procesbevillingsnævnet.Det bemærkes, at den endelige fastsættelse af straffen somnævnt henhører under domstolene.”
3